Onderzoek

Hoger beroep familie Ivana Smit gegrond verklaard

Een foto van de 19-jarige Ivana Smit tijdens de uitvaartplechtigheid. Het fotomodel overleed na een val van een balkon in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.Beeld ANP

Het hoger beroep in de zaak rond het overlijden van het Nederlandse model Ivana Smit is gegrond verklaard door het Maleisische gerechtshof, meldt de advocaat van de familie Sébas Diekstra vrijdag. 

Dat betekent volgens hem dat het onderzoek naar haar dood moet worden heropend. De familie heeft opgelucht gereageerd op de uitspraak, zegt Diekstra tegen het ANP.

Smit werd in december 2017 dood gevonden na een val van de twintigste verdieping van een flat in de stad.

Volgens de advocaat heeft rechter Collin Lawrence Sequerah geoordeeld dat de dood van de toen 18-jarige Smit het gevolg is van “handelen van derden”. Volgens Diekstra betekent dit dat de strafzaak heropend wordt en dat het Amerikaanse echtpaar bij wie Ivana voor haar val verbleef in beeld komt als verdachten. “Dit is een stap richting vervolging”, aldus de raadsman.

Uitspraak niet houdbaar

In maart oordeelde de rechtbank in Kuala Lumpur nog dat de dood van Smit een ongeval was. Daartegen was de familie in hoger beroep gegaan. “Volgens deze rechter was de uitspraak van de rechtbank niet houdbaar en is hier duidelijk sprake van een misdrijf”, aldus Diekstra.

Volgens de advocaat is het maar de vraag of het Amerikaanse echtpaar Johnson mee zal werken aan het onderzoek. Desalniettemin is deze wending belangrijk voor de familie, zegt hij. “Hiermee krijgen ze erkenning voor wat zij altijd hebben gezegd.”

De politie leek eerst uit te gaan van een ongeluk, maar haar familie geloofde dat niet. Op verzoek van Diekstra begon het Nederlandse Openbaar Ministerie een oriënterend onderzoek naar de dood van Smit. De Maleisische rechtbank besloot daarop alsnog te onderzoeken hoe Smit is gestorven.

Tijdens de verhoren bleek dat het onderzoek op een aantal punten warrig is verlopen. Zo werd het appartement van de Amerikanen niet meteen verzegeld en konden die een schoonmaakster aan het werk zetten.

Amerikaans echtpaar weigert te getuigen in Maleisië

Het Amerikaanse echtpaar bij wie de Nederlandse Ivana Smit vlak voor haar dodelijke val in Maleisië was, komt  niet naar de rechtszitting. De rechter kan hen niet dwingen om te komen opdagen. Ze waren als getuigen opgeroepen in verband met de dood van Smit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden