Hoger als mijn oogen

Hoger als mijn oogen dragen, wijder als de winden jagen, dieper als de diepe zee, over al heerscht God alleen: een, drie-een, zelfstandig Wezen, nu, toekomstig en voordezen is God, was God altijd, en eeuwig zal Hij zeggen: 'k Ben. Guido Gezelle

Ze zei, mijn tante, dat ik te vlug praatte, over m'n woorden viel, misschien dacht ik te vlug, zei ze. En ze leerde me duidelijk, hardop lezen; ook gaf ze me korte en soms lange gedichten om uit het hoofd te leren. En dan was het: Kind, sta rechtop, ja, tegen die deur daar en denk bij wat je zegt, asjeblieft. De Kleengedichtjes van Gezelle, een keus daaruit, was het eerste aan de beurt. En ik ken ze, nu nog: Jesu, wijs en wonder machtig. . ., Janneke, mijn manneke. . ., Vlugger dan de wind die vliegt. . . en zoveel andere.

Ik ben de vrouw van een theoloog en theologie is een gevaarlijk vak voor wie er veel over hoort of leest en het metier toch niet beheerst. Als ik in een gesprek opvang: '. . .de God-is-dood theologie. . .' dan maakt me dat heel boos van binnen - heiligschennis, denk ik dan. En ja, theologen weten alles zo goed, ze spelen met begrippen die mijn lekenverstand te boven gaan en die ik niet naast me neer kan leggen, omdat ze te maken hebben met mijn geloof. Dan denk ik aan de regels van Guido Gezelle, die ik koos omdat ze wapenen tegen twijfel, tegen geleerde vertogen ook. Door dit gedichtje ben ik niet mijn respect, maar wel mijn verlegenheid kwijt: Jesu, maak, ofschoon onweerdig,/ t'uwen lof mijn tonge veerdig - dat staat in een ander kleengedichtje. En de theoloog in mijn naaste omgeving spreekt, als had hij die woorden als een schietgebedje in gedachten. Met hem vele anderen.

En wat betreft de inhoud van de regels die mij houvast geven: de hoogte, de verte en de diepte uit de vier eerste regels zijn als gegroeid uit menselijke waarneming. De vier daaropvolgende schenken een sluitstuk dat 'van boven' komt, dat ons uit genade wordt geschonken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden