Hoge Veluwe monument van moderne bouwkunst

Het Gelders Genootschap heeft in totaal 28 objecten op de Hoge Veluwe, het voormalige landgoed van het fabrikantenechtpaar Kröller-Müller, aangewezen als monumenten van moderne bouwkunst. De gemeenten Apeldoorn, Ede en Arnhem zullen deze objecten als beschermde rijksmonumenten voordragen bij het ministerie van OCW.

Het Gelders Genootschap onderzocht de architectuur op de Hoge Veluwe in het kader van het Monumenten Selectie Project van het ministerie. Dit project is bedoeld om bouwkunst uit de periode 1850-1940 voor het nageslacht veilig te stellen. De Hoge Veluwe is volgens het Genootschap een 'uniek voorbeeld van een modern landgoed uit het begin van de twintigste eeuw met hoge architectonische en kunsthistorische waarde'.

Het landgoed is ruim 6800 hectare groot en is tegenwoordig nationaal park. Het grootste deel van het park ligt in de gemeente Ede. Helène Müller en haar man Anthony Kröller kochten de grond als jachtgebied en buitenplaats. Ze richtten het terrein in met architectuur en beelden om de eenheid tussen natuur en cultuur zichtbaar te maken.

Befaamde architecten en beeldhouwers als Berlage, Van de Velde, Mendes da Costa en Rüdecker kregen opdrachten. Kropholler bouwde in het jaar 1920 zes toegangshekken, waarvan er een door de gemeente Arnhem deze week al als rijksmonument is voorgedragen. Berlage bouwde het Jachtslot St. Hubertus en de bijbehorende woningen en bruggen. Het echtpaar Kröller-Müller wilde op diverse plaatsen in het park kleine nederzettingen realiseren, maar die zijn nooit echt van de grond gekomen.

In het park staan diverse beelden van helden uit de Boerenoorlog, ontworpen door Mendes da Costa. De Kröller-Müllers waren grote bewonderaars van deze figuren. Rüdecker schiep beelden van het voorkomende wild in het gebied. Hij ontwierp ook het grafteken voor Müllers hondje Schufterl, dat eveneens voorgedragen is voor de monumentenstatus.

Het Gelders Genootschap vindt dat de Hoge Veluwe als een eenheid bewaard dient te worden. Doordat het echtpaar Kröller-Müller na aankoop van de grond toegangswegen liet afsluiten of omleiden, is het park het grootste aaneengesloten monumentale gebied in Nederland, terwijl de afsluiting zelf ook de monumentenstatus verdient.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden