Hoge straffen in Duits terrorismeproces

Daniel Schneider kreeg twaalf jaar opgelegd. (EPA)

Een rechtbank in Düsseldorf heeft donderdag vier moslims tot lange gevangenisstraffen veroordeeld in verband met een complot om aanslagen op Amerikaanse doelen in Duitsland te plegen.

Twee Duitsers en een Turk werden schuldig bevonden aan onder meer lidmaatschap van een terroristische organisatie. De Duitsers Fritz Gelowicz en Daniel Schneider kregen elk twaalf jaar opgelegd en de Turk Adem Yilmaz elf. De vierde verdachte, de Turk Attila Selek, kreeg voor ondersteuning van een terroristische organisatie vijf jaar.

De mannen werden ervan beschuldigd een Duitse cel te vormen van de radicale Islamitische Jihad Unie. Ze zouden aanslagen met autobommen hebben willen plegen op Amerikaanse militairen in discotheken en kazernes, waaronder de luchtmachtbasis Ramstein.

Gelowicz, Schneider en Yilmaz werden 4 september 2007 door de politie gearresteerd in een vakantiehuis in Sauerland, waar zij zich hadden teruggetrokken om hun bommen te maken. Selek werd in Turkije opgepakt.

Alle vier hebben tijdens het in april begonnen proces bekentenissen afgelegd. Ze toonden geen emoties toen rechter Ottmar Breidling het vonnis voorlas.

Breidling zei dat de zaak 'met verschrikkelijke duidelijkheid heeft getoond tot welke daden met haat vervulde, verblinde en door vreemde ideeën over jihad verleide jongeren bereid zijn'. De rechter vergeleek de geplande aanslagen met die van 2005 op het openbaar vervoer in Londen en van 2004 in Madrid. Zouden ze in hun opzet geslaagd zijn, dan 'zou er een verschrikkelijk bloedbad zijn aangericht met een ongelooflijk groot aantal doden en gewonden, Amerikaanse militairen maar ook burgers'. De rechter stelde dat de twee Duitse bekeerlingen 'nauwelijks rudimentaire kennis' van de islam hadden, maar desondanks bereid waren 'zichzelf tot engelen des doods te verheffen en in naam van hun geloof honderden mensen als ongelovigen of vijanden van de islam te vermoorden'.

De Islamitische Jihad Unie was volgens de Verenigde Staten verantwoordelijk voor gecoördineerde aanslagen in juli 2004 op de Amerikaanse en Israëlische ambassades in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent. De groep had banden met Osama bin Laden en Taliban-leider Mullah Omar en de leden waren door Al-Qaida geïnstrueerd in het gebruik van explosieven.

De Duitse cel had een voorraad van 730 kilo hoog geconcentreerde waterstofperoxide aangelegd. Gemengd met andere middelen hadden hiervan explosieven met een kracht vergelijkbaar met 550 kilo dynamiet gemaakt kunnen worden. Duitse veiligheidsdiensten hadden echter lucht van de plannen gekregen en de waterstofperoxide vervangen door een onschuldiger middel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden