Hoge Raad vernietigt vrijspraak Guus Kouwenhoven

den haag – De Hoge Raad heeft gisteren een streep gezet door de vrijspraak van de van oorlogsmisdaden en wapensmokkel verdachte Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven. Het Hof in Den Haag had de man vrijgesproken.

Kouwenhoven stond terecht voor oorlogsmisdaden en illegale wapenhandel in het West-Afrikaanse Liberia in 2002 en 2003. Dat land werd toen verscheurd door een bloedige burgeroorlog.

Het gerechtshof in Den Bosch moet de hele zaak in hoger beroep nu opnieuw doen. Want volgens de Hoge Raad had het hof in Den Haag het Openbaar Ministerie tijdens de behandeling van de zaak nog ruimte moeten geven om twee anonieme getuigen bij de onderzoeksrechter te laten verklaren.

Dit waren twee getuigen van het Siera Leone-tribunaal. Daarom mochten ze alleen anoniem hun verhaal doen. Het hof vond het niet nodig om hun nog te horen. Dat besluit vindt de Hoge Raad echter onterecht. Het verzoek van het OM om deze getuigen te horen had niet zomaar afgewezen mogen worden.

Het hof sprak de Nederlander op 10 maart 2008 vrij wegens een ’groot gebrek aan bewijs’, nadat de rechtbank hem in 2006 had veroordeeld tot acht jaar cel voor wapenhandel. Het hof kraakte het opsporingsonderzoek naar de vermeende misdrijven van Kouwenhoven zelfs af.

De rechters in Den Haag benadrukten dat het OM zelf ook had kunnen weten dat de belastende verklaringen veel tegenstellingen en objectief vast te stellen onwaarheden bevatten. Het hof destijds: „Die toetsing is achterwege gebleven, ondanks dat daar alle aanleiding voor was.”

Het OM ging tegen de vrijspraak in cassatie bij de Hoge Raad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden