Hoge Raad maakt weg vrij voor schadevergoeding

De Hoge Raad heeft gisteren de leasecontracten bij de bank Dexia als huurkoop bestempeld. Met dat arrest wordt de weg geopend voor schadevergoeding voor een aantal gedupeerden.

De leasecontracten van de Belgisch-Franse bank Dexia gelden als huurkoop, bepaalde de Hoge Raad gisteren. Op basis van deze uitspraak, die betrekking heeft op één echtpaar, kunnen mogelijk enkele duizenden beleggers geld terugeisen van Dexia.

Bij huurkoop is een contract pas geldig als ook de partner heeft getekend. Als die tweede handtekening ontbreekt, moet Dexia de inleg inclusief rentekosten terugbetalen aan de deelnemers. De klant moet het contract wel binnen drie jaar na ondertekening vernietigd hebben verklaard. In de casus waarover de Hoge Raad uitspraak deed, tekende de vrouw wel, de man niet, en vroeg de vrouw om vernietiging.

De uitspraak heeft geen waarde voor de 165.000 aandelenleaseklanten die de zogeheten Duisenberg-regeling accepteerden. Beleggers die hiervan gebruikmaakten, kregen tot tweederde van hun restschuld vergoed. Ook gedupeerden die op een eerder aanbod van Dexia zijn ingegaan, kunnen niet profiteren van de uitspraak.

Mensen die geen regeling troffen, kunnen met deze uitspraak in de hand een gerechtelijke procedure beginnen tegen Dexia. Volgens Leaseproces, een belangenorganisatie die opkomt voor gedupeerde beleggers, gaat het om 8000 mensen bij wie de vereiste tweede handtekening op het contract ontbreekt.

Met de uitspraak bevestigde de Hoge Raad een eerder oordeel van het gerechtshof in Amsterdam. Hiertegen had Dexia cassatie aangetekend. De Hoge Raad volgt met de uitspraak bovendien een advies dat de plaatsvervangend procureur-generaal aan het rechtscollege uitbracht.

Het is onbekend hoeveel financiële schade Dexia zal lijden als gevolg van de uitspraak. Het bedrijf was vrijdag niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar.

De gewraakte aandelenleaseproducten werden eind jaren negentig door Dexia op de markt gebracht. Beleggers konden met geleend geld aandelen kopen en die gebruiken als onderpand voor de lening. Doordat het beursklimaat verslechterde, raakten veel mensen in financiële problemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden