Hoge Raad: Geen levenslang én tbs

De Hoge Raad heeft het gerechtshof in Den Haag gisteren een flinke tik op de vingers gegeven in de zaak-Lucia de B.

Van onze verslaggever

Het hof veroordeelde de Haagse verpleegkundige in juni 2004 tot levenslang én tbs met dwangverpleging voor de moord op zeven ziekenhuispatiënten. Die combinatie had het hof in Den Haag niet mogen opleggen, oordeelt de Hoge Raad. Lucia de B. krijgt een nieuw proces, nu voor het gerechtshof in Amsterdam.

Wel blijft de verklaring van het Haagse gerechtshof dat De B. schuldig is aan de moorden, overeind. Het hof in Amsterdam laat opnieuw de toerekeningsvatbaarheid van De B. onderzoeken. De straf tegen de verpleegkundige moet mogelijk worden aangepast.

Volgens een griffier van de Hoge Raad zijn de beslissingen van het hof in Den Haag in strijd met elkaar. De straf levenslang is bedoeld om iemand uit de maatschappij te weren, terwijl tbs gericht is op terugkeer. “Dat is niet te rijmen.“

Het gerechtshof in Den Haag vond de tbs-maatregel noodzakelijk voor Lucia de B. 'als extra slot op de deur', mocht een minister van justitie haar ooit gratie verlenen. Het openbaar ministerie had geen tbs geëist. Ook de rechtbank in Den Haag legde in maart 2003 geen tbs op.

De vrouw is in 2003 in het Pieter Baan Centrum (PBC) onderzocht. Volgens het rapport van het PBC lijdt De B. aan een 'ernstige persoonlijkheidsstoornis', maar is ze verder volledig toerekeningsvatbaar. Het Haagse gerechtshof legde in het arrest de bevindingen van het PBC naast zich neer. Door in het vonnis al rekening te houden met een eventueel verzoek om gratie, bevindt het Haagse hof zich 'op een terrein waarop het slechts bevoegd is te adviseren', stelt de hoge Raad.

Lucia de B. (44) is veroordeeld voor zeven moorden en drie pogingen ertoe, die ze zou hebben gepleegd in vier ziekenhuizen in Den Haag. Volgens het hof ging ze 'meedogenloos, geraffineerd en planmatig' te werk.

De rechters achtten het zelfs niet uitgesloten dat ze verpleegkundige is geworden om te kunnen moorden. Ze zou de ernstig zieke patiënten hebben vergiftigd.

De veroordeling van De B. is altijd omstreden geweest, omdat direct bewijsmateriaal ontbreekt. Ze houdt vol onschuldig te zijn.

Diverse deskundigen hebben recentelijk aangedrongen op een nieuw proces voor De B., omdat ze geloven in haar onschuld. Het hof in Amsterdam zal de schuldvraag echter niet meer behandelen. Die is reeds beantwoord, oordeelt de Hoge Raad.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden