Hoge Raad blijft bij levenslang voor Koerdische Turk Baybasin
De Hoge Raad ziet geen reden het proces tegen Hüseyin Baybasin nog eens over te doen. Daarmee is de kans dat de tot levenslang veroordeelde Koerdische Turk vrijkomt nagenoeg verkeken.
De uitspraak van de Hoge Raad is geen verrassing. De hoogste rechter volgt het advies van de advocaat-generaal bij de Hoge Raad, Diederik Aben. Vorig jaar juli adviseerde hij, na vijf jaar onderzoek, dat een verzoek tot herziening van de strafzaak moest worden afgewezen. Het advies van Aben telde 1700 pagina's.
De inmiddels 61-jarige uit Turkije afkomstige Koerd werd in 2002 door het gerechtshof Den Bosch tot levenslang veroordeeld. De rechtbank achtte bewezen dat hij onder meer de opdracht heeft gegeven voor een moord in een theetuin in Istanbul. Hij beraamde die moord vanuit Nederland. Baybasin is tevens veroordeeld voor een poging tot uitlokking van moord in Kentucky (VS), gijzeling en handel in heroïne. Baybasin stond aan het hoofd van een criminele organisatie die zich eind vorige eeuw schuldig maakte aan moord, gijzeling en drugshandel.
Baybasin heeft altijd gezegd dat hij onschuldig is en dat hij het slachtoffer is van een politiek complot. De Turkse regering zou hem achter de tralies willen hebben, niet voor moord, maar omdat hij een voorvechter was van de Koerdische vrijheidsstrijd. Turkije zou in die theorie Nederland in de tang hebben gehad omdat het informatie over seksueel misbruik - gepleegd door een hogere Nederlandse ambtenaar van het ministerie van justitie - niet zou openbaren zolang Baybasin maar vervolgd en veroordeeld zou worden.
Telefoontaps
Een groot deel van het bewijs tegen Baybasin bestaat uit telefoontaps. Nederlandse tolken zouden de ongeveer 6000 gesprekken die werden gevoerd in het Engels en het Turks verkeerd hebben vertaald. Er zou volgens de verdediging van Baybasin tevens sprake zijn van manipulatie van de getapte gesprekken. Ton Derksen, emeritus hoogleraar wijsbegeerte, heeft zich op verzoek van de verdediging van Baybasin over het bewijs gebogen. Hij kwam tot de conclusie dat er sprake is van manipulatie en zag daarin nieuw bewijs dat de Nederlandse en Turkse politie onder een hoedje speelden.
De Hoge Raad hecht weinig betekenis aan de bevindingen van Derksen. De gegevens die Derksen onderzocht leveren een nieuwe mening op over bekende informatie, maar niet meer dan dat. Derksen wordt door de Hoge Raad ook niet echt beschouwd als een deskundige. Was hij dat wel geweest, dan zou zijn oordeel nog kunnen dienen als een 'novum', een nieuw feit waardoor rechters (als zij dat feit hadden gekend) tot een ander oordeel zouden zijn gekomen dan levenslang.
Baybasin kent in Nederland een omvangrijke schare medestanders, die ijveren voor zijn vrijlating. In juli 2016 vloog boven de gevangenis Zuyder Bos in Heerhugowaard nog een vliegtuigje met de tekst 'Free Baybasdin Now'. De gevangenen waren net op dat moment aan het luchten.
Lees ook: Bewijs in zaak Koerdische Turk Baybasin 'was gemanipuleerd'
Hüseyin Baybasin is veroordeeld op basis van foutief vertaalde telefoongesprekken, gemanipuleerd audiomateriaal en - vooral - het samenspannen door de Nederlandse en de Turkse politie. Dat zegt Ton Derksen, emeritus hoogleraar wijsbegeerte.
Reclamevlucht steunt gevangen Koerd
De levenslang gestrafte Turkse Koerd Hüseyin Baybasin werd in 2016 uit veiligheidsoverwegingen overgeplaatst naar de gevangenis in Vught. Directe aanleiding was een reclamevliegtuigje dat over de gevangenis Zuyder Bos in Heerhugowaard vloog.