Hoge pieken en diepe dalen
OSTRAVA - De Nederlandse volleyballers zijn er bij het EK in Ostrava niet in geslaagd op een goede manier met teleurstelling om te gaan. De domper van de nederlaag tegen Bulgarije, waardoor de halve finale een droom bleef, werkte tot op de slotdag door.
Oranje kon ook gisteren tegen Frankrijk de inspiratie niet vinden om het evenement positief af te sluiten: 1-3. Met dezelfde cijfers was een dag eerder het duel tegen Polen, toen directe kwalificatie voor het volgende Europese titeltoernooi nog de inzet was, ook al verloren.
Opvallend was dat beide keren Richard Schuil wel een dikke voldoende scoorde en Guido Görtzen, de andere overgebleven routinier, ook eerzucht toonde in het spel om de knikkertjes. Reinder Nummerdor had daarmee al veel meer moeite, hoe graag de aanvoerder het ook anders had gewild. Hij belandde tegen Frankrijk aan het eind van de eerste set zelfs tussen de reserves. Dat prikkelde in elk geval tot goed serveren bij terugkeer in de vierde.
Te redden viel er toen al weinig meer, in een wedstrijd die nooit een wedstrijd wilde worden. Ook de Fransen tobden met het vroege aanvangsuur en gebrek aan motivatie in een partijtje om niks, hooguit om enig persoonlijk eerherstel. Ze waren daarin afzonderlijk net iets beter dan Nederland, dat te veel 'afwezigen' telde gedurende een te lange tijd.
Wisselen bracht ook de oplossing niet. Bondscoach Bert Goedkoop liet Joppe Paulides in de basis beginnen in plaats van Mike van de Goor. Deze kwam in de tweede set in het veld voor Sander Olsthoorn. Op dat moment waren ook spelverdeler Nico Freriks en Nummerdor al vervangen door Dirk-Jan van Gendt en Allan van de Loo. Het resultaat was goede wil, maar opnieuw geen eensgezinde bezieling. De achtste plaats was niet meer dan logisch.
Goedkoop had zaterdag al vastgesteld dat zijn eerste seizoen met een vernieuwde ploeg een week te lang had geduurd. Ondanks het tegenvallende slot hoeft de kater niet lang te blijven hangen. Nederland presteerde boven verwachting in de World League, kwalificeerde zich voor het WK in Argentinië en deed in Ostrava meteen van zich spreken tegen Slowakije en Tsjechië. Er werd alleen iets te vroeg gejuicht.
Oranje kent naast hoge pieken opvallend diepe dalen. Dat is op zich niet verwonderlijk met een team in opbouw. De middenmensen Olsthoorn en Mike van de Goor zijn voor het eerst redelijk verzekerd van een vaste plek. Voorts is de spelverdeler pas negentien en zonder ook maar enige ervaring in de Nederlandse eredivisie.
Freriks begon aan zijn eerste EK als spraakmakende lefgozer, maar eindigde gefrustreerd in de hoek, buiten het veld.
Goedkoop sprak van een leerzame ervaring, voor hem als coach en voor de selectie in ontwikkeling. ,,Belangrijk is dat we de aansluiting met de wereldtop niet kwijt zijn. Het zit verrassend dicht bij elkaar. Frankrijk, 3-2 tegen Italië en maar net met 2-3 verloren van Joegoslavië, gaat er ook op een paar punten uit. Net als wij tegen de Bulgaren. We zullen heel hard moeten gaan werken aan ons bodemniveau. Volgend jaar zal er absoluut anders worden getraind. Ik hoop dat ik er tijd voor krijg. Dat is de sleutel.'
Dat zal nog een probleem zijn, want de agenda wordt eerder nog voller dan leger. Zeer tegen de zin van de coaches van de toonaangevende landen, die topspelers eerder zien afhaken (Bas van de Goor) en nieuwe spelers niet een-twee-drie kunnen vinden. ,,Ik heb dit seizoen alleen kunnen trainen en coachen op de dingen die we goed kunnen. Dat geeft plezier, gaat gemakkelijk; goed voor het zelfvertrouwen van een team. De mindere kanten zijn echter niet aan bod gekomen. Je kunt dus op je kont gaan. Daarom moeten we nu ook gaan trainen voor als het tegenzit.'