Hoge olieprijs houdt recordpoging Dow tegen

(Novum/Betten) - In New York zijn de toonaangevende aandelenindices woensdag licht hoger gesloten. Een onverwachte daling van de orders voor duurzame goederen zorgde aanvankelijk voor een licht lagere start. De openingsverliezen werden snel weggewerkt en na de bekendmaking van meevallende huizencijfers werd de stijgende lijn weer opgepakt. In het laatste uur van de handel zakten de indices echter zelfs weer even in het rood door een plotselinge sterke stijging van de olieprijs.

De Dow Jones-index sloot uiteindelijk 0,2% hoger op 11.689,24 punten. Een poging om het hoogste niveau ooit van 11.722,98 punten te overtreffen bleef steken op 11.720,77 punten. De S&P 500-index won 0,25 punt op 1.336,59 punten en de Nasdaq Composite steeg 0,1% in tot 2.263,39 punten.

Het aantal verkochte nieuwe huizen kwam in de maand augustus hoger uit dan economen hadden voorzien. De verkopen stegen met 4,1% naar een naar het jaar omgerekend aantal van 1,050 miljoen. Economen hadden gerekend op een gemiddelde van 1,045 miljoen. In juli bedroeg het aantal verkopen van nieuwe huizen een herziene 1,009 miljoen, tegen een eerder gemeld aantal van 1,072 miljoen.

Voor de start van de handel werd bekendgemaakt dat de orders voor duurzame goederen in augustus zijn afgenomen met 0,5%, terwijl economen gepolst door Thomson Financial gemiddeld uitgingen van een toename met 0,9%. Het was voor het eerst sinds begin 2003 dat twee maanden achter elkaar sprake is van een daling. In juli daalde het aantal orders voor duurzame goederen, zoals televisies, meubels en auto's, met een herziene 2,7%. Eerder was over juli een afname van 2,4% gerapporteerd.

De tienjarige Amerikaanse T-bond noteerde 2/32 lager op 96-24/32, bij een rendement van 4,58%. De euro won licht terrein ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De Europese munt klom met 0,1% tot USD 1,2703.

Op de olietermijnmarkt in New York steeg de WTI-future met 3,2% tot USD 62,95. "Doordat de olie niet verder onder de USD 60 zakte, wijzigen speculanten hun marktposities", zo luidde het in de markt. Marktpartijen die speculeerden op een verdere terugval van de olieprijs en daarvoor contracten verkochten, dekken zich nu in door olie te kopen.

De Dow telde zestien stijgers en veertien dalers. General Motors was de grootste stijger met een winst van 2,8% tot USD 31,28. The Wall Street Journal meldde woensdag dat General Motors een betaling van enkele miljarden dollars eist van Renault en Nissan voor deelname aan de alliantie van de Franse en Japanse automakers.

Intel was de tweede stijger met een plus van 2,15% tot USD 20,39. Een federale rechter heeft de antitrustzaak van AMD (-2,6%) tegen concurrent Intel beperkt door te besluiten dat veel van de anticompetitieve praktijken waarvan AMD Intel beschuldigt in het buitenland plaatsvinden en buiten de Amerikaanse wetgeving vallen.

McDonald's won 1,95% tot USD 39,82. De hamburgerketen kondigde aan de dividenduitkering voor dit jaar te verhogen van USD 0,67 naar USD 1,00 per aandeel, waarmee de totale uitkering uitkomt op USD 1,2 miljard. Volgens bestuursvoorzitter Jim Skinner van McDonald's maakt de verhoging van de dividenduitkering deel uit van de doelstelling van het bedrijf om meer contanten terug te geven aan de aandeelhouders.

Merck & Co. steeg 1,5% tot USD 42,40. Het farmaceutische concern liet dinsdag nabeurs weten dat een jury in New Orleans het bedrijf niet schuldig heeft bevonden in een rechtszaak over Merck's pijnstiller Vioxx. Volgens de jury heeft Merck voldoende gewezen op de risico's van Vioxx en was Merck niet verantwoordelijk voor de hartaanval van een 56-jarige man die het middel gebruikte.

De telecombedrijven Verizon Communications en AT&T waren de grootste dalers met verliezen van respectievelijk 3,1% en 2,3%. Verizon liet weten in de komende vier jaar USD 18 miljard te investeren in het glasvezelnetwerk.

Red Hat verloor 23,2% tot USD 20,21. De grootste aanbieder van het open-source besturingsprogramma Linux rapporteerde dinsdag na de slotbel een winst per aandeel exclusief items over het tweede kwartaal van USD 0,11 op een omzet van USD 99,7 miljoen. Analisten gepolst door Thomson gingen uit van een winst per aandeel van USD 0,10 en een omzet van USD 97,1 miljoen.

Voor het derde kwartaal voorziet Red Hat een winst per aandeel exclusief items van USD 0,12-0,13 op een omzet van USD 103,5-105 miljoen. De huidige consensus onder analisten gaat uit van een winst per aandeel van USD 0,12 en omzet van USD 105,7 miljoen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden