Hoge looneisen in Duitsland

HAMBURG (DPA, Reuter) - Na jaren van loonmatiging hebben de Duitse vakbonden voor de komende CAO-onderhandelingen forse eisen in het vooruitzicht gesteld. De voorzitter van de machtige metaalbond zette dit weekeinde de toon. “Het is over met de bescheidenheid”, verkondigde Klaus Zwickel.

De loonontwikkeling heeft geen gelijke tred gehouden met de productiviteit, de export en de bedrijfswinsten die fors zijn gestegen, luidde zijn argument.

Ook de voorzitter van de Duitse vakcentrale DGB, Dieter Schulte, riep de werkgevers op, met tegenprestaties te komen. De beperkte loonstijgingen hebben niet meer banen opgeleverd, zoals de werkgevers beloofd hadden. Zij kunnen daarom nu rekenen op looneisen van minstens 5 procent, waarschuwde hij.

Oskar Lafontaine, leider van oppositiepartij SPD, begrijpt de bonden. “Loonmatiging kan voor een paar jaar nuttig zijn, maar dat mag niet structureel worden.”

Loonsverhogingen zijn goed voor de economie, denken de sociaal-democraten: als de lonen jarenlang niet omhoog gaan, zal de economie geen opleving vertonen, meent Lafontaine.

Ook zijn partijgenoot Rudolf Dressler vindt dat het inkomen omhoog moet om de binnenlandse vraag aan te jagen.

Gebeurt dat niet, dan vreest hij een leger werklozen van zes miljoen. Nu zitten bijna viereneenhalf miljoen Duitsers zonder werk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden