Hoge leningen verstrekt

Uit de salarisbriefjes van afgelopen maart blijkt dat drie werknemers van de stichting Regionale steunfractie allochtonen (RSA) - onder wie directeur Ahmet Daskapan - opvallend hoge leningen van RSA hebben gekregen. In totaal gaat het volgens de originele salarisbriefjes van maart om zo'n 50 000 gulden.

Voorzitter C. Bozkir van het RSA-bestuur wist dat leningen in het bestuur waren besproken. Maar volgens hem kloppen de salarisbriefjes niet en zijn er lagere leningen verstrekt. Hij kon dit staven met een 'nieuw' salarisbriefje van Daskapan voor maart, uitgeschreven eind mei. Daarop is de eerdere 'lening' veranderd in een 'voorschot'.

Op het eerste salarisbriefje stond dat het saldo van Daskapans lening 18 900 gulden bedraagt.

Uit het 'gecorrigeerde' salarisbriefje blijkt dat in maart 5700 gulden salaris werd ingehouden om voorschotten te compenseren. Ook staat er dat Daskapan nog vijfhonderd gulden schuld heeft aan RSA.

Voor de andere twee werknemers, de directeur van de aan RSA gelieerde stichting Kleurrijk A. Keskin en RSA-medewerker Kilic kon Bozkir echter geen 'gecorrigeerde' salarisbriefjes leveren. Hij had daarvoor een week de tijd gehad. Op de originele salarisbriefjes van maart bedraagt het saldo van Keskins lening 14 900 gulden. Bij Kilic bedroeg het saldo van zijn lening in maart nog 19 000 gulden.

Uit de salarisbriefjes valt niet op te maken hoe hoog de oorspronkelijke leningen zijn geweest en hoe lang er al via inhouding van salaris wordt afgelost. De betrokken accountant van RSA, Schouten en Van Adrichem, over wie Bozkir beweert dat hij weet hoe de twee verschillende salarisbriefjes van Daskapan totstandkwamen, wil niet reageren.

Volgens de accountant ,,is afgesproken dat alleen Daskapan de woordvoering doet''. Daskapan wilde verder geen toelichting geven.

Dergelijke (hoge) leningen aan werknemers zijn zeer ongebruikelijk en worden in de meeste bedrijven alleen uitgekeerd in noodgevallen.

Volgens de stukken bij de Kamer van Koophandel zijn vorig jaar opmerkelijke veranderingen aangebracht in de statuten van RSA en de twee nauw met RSA verbonden stichtingen Kleurrijk en Fonds RSA.

Uit de RSA-statuten werd de bepaling geschrapt dat naast de directeur óók een bestuurslid een handtekening moest zetten bij financiële transacties van RSA. Het bestuur kan nu schriftelijk volmacht geven aan de directeur en kán daarbij een limiet voor de volmacht vaststellen.

Daarnaast is ook de duur van het bestuurslidmaatschap gewijzigd. Eerder was dit, zoals gebruikelijk bij besturen, vier jaar met de kans tot herbenoeming voor vier jaar. Dat is bij RSA gewijzigd in de mogelijkheid om zestien jaar bestuurslid te kunnen blijven.

Deze wijzigingen zijn een halfjaar geleden gemeld bij de provincie Zuid-Holland, die jaarlijks 1,7 miljoen gulden subsidie verstrekt aan RSA. Die heeft ze nog niet goedgekeurd.

Gedeputeerde E. Hallensleben vindt zestien jaar bestuurslidmaatschap ,,ongebruikelijk lang en niet passen bij de nagestreefde flexibiliteit in bestuursfuncties''. Zij is niet op de hoogte van de leningen aan werknemers van RSA.

Volgens haar zou het alleen kunnen als het 'noodgevallen betreft en ervoor specifieke schriftelijke overeenkomsten zijn afgesloten'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden