Hoge erkenning voor zeven kunstenaars

Van onze kunstredactie ZOETERMEER - Zes Nederlandse kunstenaars maken de meeste kans op een landelijke financiële regeling.

Het zijn Piet Dieleman, Marlene Dumas, Cornelis Rogge, Rob Scholte, Carel Visser, Peter Struycken en Leo Vroegindeweij. Zij kunnen worden gezien als de meest erkende kunstenaars in het rijksoverheidscircuit.

Dit blijkt uit een onderzoek naar het beeldende-kunstbeleid van het voormalige ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur. Het is verricht door het IVA in Tilburg.

Ruim zesduizend beeldend kunstenaars hebben in de periode tussen 1984 en 1991 gebruik gemaakt van landelijke financiële regelingen. Zo'n 4700 kunstenaars ontvingen louter afwijzingen en kwamen bij de landelijke overheid nergens voor in aanmerking.

Ongeveer 44 procent van de hedendaagse beeldend kunstenaars scoort wat erkenning betreft zeer laag: zij hebben geen subsidie of opdracht gekregen en geen werk verkocht.

Met 22 procent is het nauwelijks beter gesteld: zij kwamen een keer in aanmerking. Vijf procent stond meer dan vijf keer op een lijstje van uitverkorenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden