Hoge druk remt schaatsers op NK

thialf | Schaatsers zijn halve meteorologen. Al verrichten ze hun werk goeddeels binnenshuis, ze weten alles van luchtdruk.

"Duizenddrieënveertig", stelde Sven Kramer na de 5000 meter vast. Het was de luchtdruk in millibar in het nieuwe Thialf, die hem afhield van een toptijd. Met 6.14,17 was Kramer nietttemin de royale winnaar op de eerste dag van de Nederlandse afstandskampioenschappen in Heerenveen.


Lage luchtdruk en geringe luchtweerstand zijn gunstig voor de snelheid van de schaatsers, zoals al jaren blijkt. De beste tijden worden verwezenlijkt op hooglandbanen. Daar rijden de schaatsers dan ook het liefst.


Het podium zag er met Jorrit Bergsma (tweede) en Douwe de Vries (derde) net zo uit als vorig jaar. De drie plaatsten zich voor de WK afstanden, die half februari op de olympische piste in Zuid-Korea worden gehouden. Kramer was echter drie seconden langzamer dan in 2015, Bergsma vijf. Dat was voor de laatste reden om te spreken van een ondermaatse race. Maar tot ongerustheid leidt het volgens hem niet.


De marge tussen de twee was groter dan eerder dit seizoen, constateerde Kramer. Het was diens eerste serieuze optreden in het nieuwe Thialf. Begin deze maand liet de Fries de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen schieten om in het Italiaanse bergdorpje Collalbo in de open lucht te trainen.


Dat beviel hem zo goed hij het trainingskamp voortzette, nadat zijn ploeggenoten al naar huis waren teruggekeerd. Toen Kramer terug was in Friesland, scherpte hij prompt tijdens een informele krachtmeting het baanrecord op de 3000 meter aan.


Kramer is stellig van plan het bezoek aan Zuid-Tirol in het olympisch seizoen te herhalen. "Hij had er helemaal niets aan gedaan en dan schaats ik een record", schamperde Kramer in de richting van ijsmeester Beert Boomsma, hoewel die gisteren natuurlijk ook niets kon doen aan die hoge luchtdruk.


Verliezende schaatsers voelen de luchtdruk natuurlijk extra zwaar. De jonge Patrick Roest, die dit seizoen goed in het spoor bleef van Kramer, ging ernstig onderuit (twaalfde). Bergsma, ook een verliezer, wilde de barometer niet onmiddellijk als verontschuldiging aanvoeren.


"Normaal heb ik met deze condities geen probleem. De luchtdruk, die is voor iedereen gelijk." Net als de andere schaatsers van de ploeg van Jillert Anema had Bergsma zijn dag niet. Nee, in Inzell, waar hij op trainingskamp was, had hij niet stilgezeten. Daar ging alles naar wens.


"Misschien was ik te gespannen", concludeerde Bergsma, die het niet rechtstreeks tegen Kramer had hoeven opnemen en diens tijd kende. Dat had juist reden voor ontspanning kunnen zijn. Bergsma kan morgen revanche nemen op de tien kilometer, het domein van de man uit Aldeboarn.


Jorien ter Mors had heel andere problemen. Een darminfectie en een griep hadden haar twaalf dagen van het ijs gehouden. De olympische kampioene was content dat ze op de 1500 meter net achter Ireen Wüst de tweede plaats greep. Dat is voldoende om over anderhalve maand in Gangneung opnieuw een gooi te doen naar de wereldtitel, die ze al bezit heeft.


Over de hoge luchtdruk repte ze niet, opgelucht was Ter Mors wel. "Als ik niet kan schaatsen, word ik onrustig. Op het moment dat ik twee, drie slagen op het ijs mag maken, lach ik weer. "

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden