Hoge alliums voor een spannende skyline

Witte en paarse judaspenning, fluitenkruid, boshyacinten en salomonszegel, alles staat in volle bloei te pronken. Sommige hosta's zoals H. sieboldiana var. elegans spreiden hun bladeren alweer uit over uitgebloeide bollen van scilla's, ipheion, krokussen en irisjes zoals de blauwe reticulata 'Harmony'. Hier en daar komen bloeiende kievitsbloemen (Fritillaria meleagris) en kleine tulpjes zelfs in het gedrang. Van Tulipa batalinii 'Apricot Jewel', 'Bright Gem' en 'Bronze Charm' kan ik echt genieten, vooral de abrikooskleurige 'Bright Gem', 15 centimeter hoog, met heel smal blad, weet van volhouden en overleeft wied- en schoffelpartijen van passerende vrienden en verwanten die het zevenblad wel eens te lijf zullen gaan.

Natuurlijk word ik bedolven onder de recepten van dit onstuimige kruid. Een tuinier uit Loppersum voelt zich verplicht het enkele keren per jaar op het menu te zetten omdat het nu eenmaal eetbaar is. Bovendien wil hij niet van kieskeurigheid beticht worden. Hij ritst de blaadjes van de stugge stengels, stooft ze in boter en bestrooit ze rijkelijk met uitgebakken spekjes.

Helemaal opgelucht ben ik als ik tussen het veel ruimte innemende blad van Crambe cordifolia genoeg bloemstelen ontdek zodat het verblijf van de bladerzeeën in mijn tuin gerechtvaardigd is. Weldra zullen de twee meter hoge witte bloemwolken boven de hagen uitsteken; ik duim voor weinig wind uit zee. Deze crambe is overigens niet degene die met de naam 'zeekool' pronkt. Die komt Crambe maritima toe, die slechts zestig centimeter hoog wordt en getooid is met grauw-blauwe bladeren die er dik en vettig, haast smakelijk uitzien. Hier staan de zoetgeurende witte bloempjes in een tuilvormige tros. De dikke

erwtachtige vruchten zijn een toegift.

Het is trouwens slim om bij de aankoop van planten, bollen of struiken te letten op meer dan de bloeiwijze. Vruchten, zaaddozen, peulen, herfstkleuren, alles telt mee om zo'n gewas extra aantrekkelijk te maken. Hoewel ik met de buurvrouw meegeniet van haar bloeiende seringen en zelfs wat aangedaan kan raken van de romantische zoete lucht, kijk ik toch elf maanden van het jaar tegen oninteressante struiken aan - of is dat juist echte liefde?

Overal tussen de vaste planten verschijnen ook de sieruien die het hier op de goed doorlatende kalkrijke grond uitstekend doen. De populaire Allium 'Pur-ple Sensation' staat tussen heuchera's en hosta's en verlevendigt alvast de plek met snel opschietende lavatera's, struikmalva, die nu eens de winter hebben overleefd. Ik ben benieuwd naar de allernieuwste cultivar die ik kocht bij de 'Hessenhof' in Ede: Lavatera 'Blushing Bride'. Deze lijkt veel op de bekende 'Barnsley', die we allemaal hebben omdat die zo ongeveer de langste bloeitijd heeft van alle vaste planten. Het verschil is dat de 'blozende bruid' niet bruin verwelkt maar papierachtig verkleurt, heel deftig!

Oorspronkelijk begonnen met lagere alliums als aflatunense, 'Purple Sensation' en atropurpureum moest ik al snel uitwijken naar hogere soorten als A. 'Gladiator', 'Globemaster' en 'Lucy Ball' omdat de snelgroeiende vaste planten de bloemen inhaalden en onzichtbaar maakten. In de herfst heb ik zelfs A. stipitatum en A. stipitatum 'Album' geplant, die nu hard op weg zijn de anderhalve meter te halen. Zij maken de skyline van mijn border spannender. Zeewind wordt door de stevige stelen goed verdragen, het blad rust op de grond.

Dat alliumblad soms al voor de bloei bruine punten krijgt is jammer; ik knip ze altijd af omdat de bol zo goed als uitgegroeid is als de bloem bloeit. Eigenlijk kan ik er goed mee leven. In de loop der jaren heb ik veel vroeg groeiende planten aangeschaft waaronder lelijk blad zonder moeite kan worden verstopt. Dit jaar heb ik een boomcirkel beplant met Allium moly, goudlook, die hardgele schermpjes heeft. Ook de slootkanten staan er vol mee. Uiteindelijk zal het frisgroene lang houdbare blad verdwijnen onder klimop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden