Hofstad wil hét veiligheidscentrum zijn

Een bom wordt onschadelijk gemaakt bij een demonstratie van het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag Beeld ANP
Een bom wordt onschadelijk gemaakt bij een demonstratie van het Nederlands Forensisch Instituut in Den HaagBeeld ANP

Den Haag en omstreken wordt dé regio voor nationale veiligheid. Zoals Eindhoven met Philips en de Technische Universiteit dat in Nederland is voor hightech, zo wordt Den Haag dat op veiligheidsgebied.

Dat zegt hoogleraar en veiligheidsexpert Rob de Wijk, die het project 'The Hague Security Delta' in dienst van de gemeente Den Haag leidt.
Initiatiefnemer is de gemeente, waar dit project onder verantwoordelijkheid van wethouder Kenk Kool (PvdA, economische zaken) valt. "De stad is al de internationale stad van vrede en recht, waar nu de pijler veiligheid ook een belangrijke plaats in krijgt", zegt De Wijk.

Om te bewijzen dat The Hague Security Delta niet alleen een naam is voor een plek waar veel bedrijvigheid is op veiligheidsgebied, heeft De Wijk plannen waarmee het thema nationale veiligheid zichtbaar wordt in de stad.

Binnen een jaar moet onder meer in het Haagse Beatrixkwartier - het kantorenpark achter het Centraal Station - een kenniscentrum verrijzen waar overheden, bedrijven en kennisinstituten hun kennis en innovaties rondom nationale veiligheid met elkaar delen. Daar komen dan onderzoekers van de overheid, zoals van TNO en het Nederlands Forensisch Instituut, maar ook van bedrijven als Siemens en Thales bij elkaar.

Cyberveiligheid wordt een belangrijk thema binnen de 'delta', waarbinnen het bedrijf FoxIT bijvoorbeeld een leidende rol zal spelen.
De nieuwste uitvindingen worden vervolgens in zogeheten 'living labs' gedemonstreerd. Die laboratoria moeten in de 'internationale zone' komen; het gebied in de Hofstad bestemd voor internationale organisaties.

Daarnaast moet de Security Delta ook voorop lopen in onderwijs over veiligheid. De Haagse Hogeschool, met bijvoorbeeld de (internationale) opleiding integrale veiligheidskunde, en de Haagse campus van de Universiteit Leiden zijn bij dit project betrokken. Datzelfde geldt voor de Technische Universiteit in Delft. De Wijk wil ook de Erasmus Universiteit in Rotterdam daarbij betrekken.

De reden dat dit plan goed past bij Den Haag is volgens De Wijk omdat de veiligheidssector in Nederland daar het grootst is. Daarin werken in totaal zo'n 25.000 mensen en er gaat gemiddeld zo'n 1,2 miljard euro per jaar in om.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden