Hofrouw in Nederland

Koningin Beatrix heeft na het overlijden van koning Hoessein twee dagen hofrouw afgekondigd. Die liep gisteravond, na de begrafenis, af. Het is gebruik in hofkringen dat men op deze manier meeleeft. Niet dat men voor elke overleden prinses of prins in de rouw gaat; dat blijft in de regel beperkt tot vorstelijke staatshoofden en hun echtgenoten.

Fred Lammers

Vroeger was hofrouw strenger. Je had allerlei gradaties, variërend van zware en halve rouw tot lichte rouw, naargelang de persoonlijke betrokkenheid met de overledene. Voor eigen familieleden geldt nu dat men rouwt van de dag van overlijden tot en met die van de begrafenis. Ook voor bevriende staatshoofden gaat men daarvan uit, al zijn er allerlei aanpassingen en ontsnappingsmogelijkheden.

Na het overlijden van de Belgische koning Boudewijn in 1993 ging het hof zeven dagen in de rouw, tot en met de uitvaart. Dat deed men ook na het overlijden van de Noorse koning Olav in 1991. Voor de Japanse keizer Hirohito was er in 1989 slechts rouw op de dag van overlijden en bij zijn uitvaart. Daarmee werd onderstreept dat de keizer niet bepaald geliefd was.

Dat er veel mogelijk is, werd in maart 1965 duidelijk, toen prinses Margriet zich verloofde. De ofrouw voor de net overleden Zweedse koningin Louise werd op de verlovingsdag even terzijde geschoven.

Hofrouw geldt zowel voor de leden van de koninklijke familie als voor hen die in hofdienst zijn. Tijdens de rouw kleden zij zich stemmig en bezoeken zij geen feestelijke gelegenheden. Naar een klassiek concert gaan kan wel. Ook geplande werkbezoeken gaan gewoon door. Maar bij filmpremières en in het theater zal men hen niet zien.

Koningin Beatrix woont in Nederland alleen begrafenissen van eigen familieleden bij. Op uitvaarten van ministers en vrienden laat zij zich vertegenwoordigen door een adjudant. Naar vorstelijke begrafenissen gaat zij dikwijls persoonlijk. Vaste regels zijn er niet. Zo waren koningin Juliana en prins Bernhard in 1965 bij de uitvaart van de Britse staatsman Sir Winston Churchill, met wie zij bevriend waren. Koningin Beatrix ging naar de begrafenis van premier Rabin van Israël, maar hofrouw werd voor deze staatslieden niet aangenomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden