Hofhouding verbiedt prins interview over ...

Hofhouding verbiedt prins interview over diepzeeduiken

Ruim voordat de koninklijke reis vorige week begon had de KRO van de Rijksvoorlichtingsdienst de toezegging gekregen dat een Brandpuntteam met de Prins van Oranje tijdens de koninklijke reis zou kunnen praten. Er hoefde geen vragenlijst te worden ingeleverd. Wel werden thema's die onderwerp van gesprek zouden zijn ingestuurd.

Alleen op deze vaste belofte voor een persoonlijk gesprek dat vriendelijke gelegenheidsgekeuvel te boven zou gaan, werd besloten de kostbare reis te maken. De Rijksvoorlichtingsdienst zegde alle medewerking toe omdat men daar ook de mening is toegedaan dat het beeld van de nu 25-jarige kroonprins naar buiten toe eindelijk eens wat beter uit de verf mag komen.

Jan Driessen, die het Brandpuntfilmteam aanvoerde, werd naarmate de dagen verstreken steeds zenuwachtiger, omdat er van de beloofde tussentijdse gesprekken met de prins niets terecht kwam. Jessa van Vonderen, sinds januari van dit jaar hoofd voorlichting koninklijk huis van de RVD, stelde hem echter gerust. Het zou allemaal ruimschoots op tijd voor de voor gisteravond geplande Brandpunt-uitzending in orde komen. Donderdagavond tijdens een informele ontmoeting van de prinsen Willem-Alexander, Johan Friso en Constantijn en de leden van de hofhouding met de pers op Sint Maarten besloot Jessa van Vonderen dat het interview nu echt moest worden geregeld. Met Jan Driessen stapte zij op Willem-Alexander af voor het maken van een afspraak. Die werd vastgesteld op vier uur vrijdagmiddag in het hotel op St Maarten waar de koninklijke familie dit weekend logeerde. Driessen: "We hebben aansluitend het gesprek in grote lijnen doorgenomen. Naast de passies van de prins - het vliegen en het diepzeeduiken - zou het toerisme op Bonaire ter sprake komen. Dat eiland wordt tegenwoordig overspoeld door toeristen. Jaarlijks komen er ruim 20 000 mensen duiken, waarvan de koralen ernstig hebben te lijden. In principe is nu besloten het milieu boven het toerisme te stellen. De prins is daar een voorstander van, hoewel hij zelf, nu het nog kan, ook duikt."

Na deze concrete afspraken met de prins kondigde de Brandpunt redactie het komende interview via gefaxte persberichten in Nederland aan. Het zou een bijzondere uitzending worden: eindelijk een echt televisie-interview met de Prins van Oranje. Op Sint Maarten werd het glas geheven op de goede afloop van deze historische beslissing, die geheel past in het streven van Jessa van Vonderen naar meer openheid.

Maar wat gebeurde? Vrijdagmiddag tijdens een defile van de plaatselijke bevolking op Sint Maarten verscheen grootmeester Floor Kist, hoofd van de hofhouding, ten tonele. Hij schudde krachtig met zijn hoofd naar Driessen en van Vonderen: geen interview!

Er bleef Driessen niets anders over dan naar Nederland te vliegen. Met de excuses van Willem-Alexander dat in het dagelijks overleg met de hofhouding vrijdagochtend was besloten dat het gesprek niet mocht plaatsvinden omdat dit precedenten zou kunnen scheppen voor volgende koninklijke bezoeken.

Doopceel van 272 Oranjes

Vier Oranje-Nassau's werden koning, negen brachten het tot koningin, van wie een in Engeland en een in Zweden. Er stierven 52 Oranje-Nassautelgen jong, of ze werden dood geboren. Zestien Oranje-Nassau's stierven op het slagveld. Vijf stierven een niet natuurlijke dood, 32 bleven er ongehuwd en elf huwelijken werden ontbonden. Om de lijst te completeren: drie gravinnen van Nassau traden in het huwelijk met Baltische edellieden en vestigden zich in het huidige Estland en Letland waar hun landgoederen - vaak in verwaarloosde toestand - nog zijn te vinden. Een Nassause graaf bewoonde in Londen Downingstreet 10, de ambtswoning van de Britse premier.

Die gegevens staan in het zojuist bij uitgeverij Becht verschenen biografisch woordenboek Oranje-Nassau. Reina van Ditzhuyzen heeft daarin de doopceel gelicht van 272 leden van de familie Oranje-Nassau, van Willem van Oranje af tot heden. Niet alleen bijzonderheden over Oranjes die aan de weg timmerden, maar ook vergeten leden van de familie zijn via dit boek te achterhalen. Van Ditzhuyzen zocht zelfs uit hoe het de erkende bastaardzoons van de stadhouders Fredrik Hendrik en Maurits is vergaan. Dat zijn er heel wat geweest. Al die bastaardtakken zijn uitgestorven, op een onwettige tak van de Nassau-Zuylensteins na. Daarvan leven in Engeland nog drie vrouwelijke leden: de in februari 1960 geboren tweelingzusters Julie Anne en Pamela Margaret Nassau en hun nichtje Janet. De roodharige tweeling woont in een buitenwijk van Londen. Pamela werkt als wetenschappelijk biologisch onderzoeker en Julie is hoofdzuster op een intensivecare afdeling van een Londens ziekenhuis. De Nassau-tweeling was vrijdagmiddag naar het gebouw van de Hoge Raad in Den Haag gekomen om de eerste exemplaren van het boek overhandigd te krijgen. Het was hun tweede bezoek aan Nederland. Jaren geleden waren ze hier eens op een schoolreisje. De drie Britse Nassau's zijn de laatste directe nakomelingen via de mannelijke lijn van Willem de Zwijger.

Van Ditzhuyzen hoopt met haar boek de belangstelling voor onze vaderlandse geschiedenis te bevorderen. Het koninklijk huisarchief heeft materiaal beschikbaar gesteld. Verder ondernam zij soms zeer moeizaam verlopen speurtochten in tal van Europese landen om te achterhalen wie wie is geweest en hoe hun onderlinge betrekkingen waren. Dat uit te zoeken werd ernstig bemoeilijkt door het feit dat diverse betrokkenen zich van verschillende namen hebben bediend.

Koninklijke agenda

Vandaag begint het koninklijk gezin aan de tweede week van het bezoek aan de Antillen. De Oranjes worden vanmorgen ontvangen op het F. D. Roosevelt Airport op St Eustatius en wonen later een zitting van de Eilandenraad bij.

Dinsdag 17 november is het koninklijke gezin op Saba. Ook daar een rondrit over het eiland na een lunch met vertegenwoordigers van sociale groeperingen.

Woensdag 18 november gaat het naar Aruba. Er zijn werkbezoeken aan de Staten en de Raad van Ministers. De prinsen wonen een college Arubaans Staatsrecht bij en ontmoeten studenten.

Donderdag 19 november Koningin Beatrix en prins Claus laten zich voorlichten door de minister van economische zaken van Aruba en ontmoeten sociale organisaties. Koningin Beatrix bezoekt een kinderhuis en een tehuis voor volwassen gehandicapten.

Vrijdag 20 november neemt het koninklijk gezin afscheid van Aruba en wordt de thuisreis aanvaard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden