Hof zet levenslang Patrick S. om in 25 jaar celstraf en tbs

Rechters delen conclusie dat S., die twee vrouwen om het leven bracht, verminderd toerekeningsvatbaar is

Geen levenslange gevangenisstraf voor Patrick S., maar 25 jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Het gerechtshof in Den Haag legde S. gisteren deze straf op omdat hij in 2010 de toen 21-jarige Farida Zargar en de 43-jarige Nanda Kerklaan om het leven heeft gebracht. De straf komt overeen met de eis van de advocaat-generaal. Eerder had de rechtbank in Rotterdam S. veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

In zijn arrest neemt het hof de conclusie over van deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) dat S. verminderd toerekeningsvatbaar is. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat hij slechts een 'zeer beperkt vermogen' heeft om gevoelens van zichzelf en van anderen te begrijpen en te verwoorden.

Bij de gewelddadige dood van Farida Zargar werd S. in zijn handelen ook niet afgeremd of gedreven door empathie of geweten, stelden de gedragsdeskundigen vast. Niet alleen begroef hij zijn slachtoffer in een bos in Spijkenisse, ook zaagde hij haar linkervoet af en bewaarde dit lichaamsdeel in een pot in een schuur bij zijn huis. "Met het vernielen van het lichaam van het slachtoffer leek S. zich steeds verder te verliezen in fictieve denkbeelden", wordt in het arrest opgemerkt.

De conclusies van de gedragsdeskundigen hebben ertoe bijgedragen dat S. niet opnieuw tot levenslang is veroordeeld. Lange tijd werkte hij niet mee aan onderzoek in het PBC. Die houding veranderde in de aanloop naar het hoger beroep, na overleg met zijn raadslieden Willem Anker en Tjalling van der Goot.

Ook tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak voor de rechtbank in Rotterdam deed S. er het zwijgen toe. In hoger beroep doorbrak hij dit stilzwijgen. Het hof echter acht deze verklaringen niet altijd geloofwaardig. Dit onder meer waar hij ontkent dat hij verantwoordelijk was voor de dood van Nanda Kerklaan.

Het hof noemt de kans op herhaling van soortgelijke delicten vanuit de pathologie groot. "S. neigt ertoe om zich langzaam terug te trekken uit sociale contacten en te varen op zijn interne kompas dat geen constante koers vaart. Hierdoor is zijn gedrag, mede als gevolg van het ontbreken van probleembesef en ziekte-inzicht, onvoorspelbaar."

Behalve voor de dood van de twee vrouwen acht het hof S. ook schuldig aan andere misdrijven, waaronder een zeer gewelddadige beroving van een Poolse man. Het hof legde gisteren, eveneens overeenkomstig de eis van het OM, medeverdachte Tim S. vijf jaar gevangenisstraf en tbs op. De rechtbank veroordeelde hem eerder tot drie jaar en tbs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden