Hof VS onderzoekt executiemethode Oklahoma

Clayton D. Lockett (L) samen met Charles F. Warner (R). Deze twee mannen werden geëxecuteerd in de Oklohoma State Penitentiary. Beeld anp
Clayton D. Lockett (L) samen met Charles F. Warner (R). Deze twee mannen werden geëxecuteerd in de Oklohoma State Penitentiary.Beeld anp

Het Amerikaanse hooggerechtshof gaat de wijze van executeren in de staat Oklahoma onder de loep te nemen. Drie terdoodveroordeelden hadden daar om gevraagd. Ze stellen dat met de dodelijke injectie die Oklahoma toedient het grondwettelijke verbod op 'een wrede straf' wordt geschonden.

Over de executiemethode woedt al sinds april vorig jaar een verhitte discussie in de VS. Het betreft een cocktail van een verdovend middel, gevolgd door injecties met middelen die verlammen en het hart stoppen.

Clayton Lockett (38) moest vorig jaar april zo'n dodelijke injectie krijgen, maar dat ging helemaal mis. Nadat hij bewusteloos was verklaard, begon hij hevig te kronkelen, naar adem te happen en te mompelen.

Gevangenispersoneel schermde het tafereel af met een gordijn en zette de executie stop. Lockett stierf binnen een uur alsnog aan een hartaanval.

Bij de drie gedetineerden die om het herzien van de executiemethode hebben gevraagd, zou tussen 29 januari en 5 maart de doodstraf worden voltrokken. Het is niet bekend of hun executie nu wordt opgeschort. Vermoedelijk doet het hooggerechtshof eind juni een uitspraak over de wijze van executeren in Oklahoma.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden