Hof VS buigt zich weer over bewijsmateriaal zaak Demjanjuk

CINCINNATI (Reuter) - Een hof van beroep in de VS heeft opdracht gegeven tot nader onderzoek naar bewijsmateriaal dat John Demjanjuk niet het monster in een nazidodenkamp was, dat bekend stond als 'Iwan de Verschrikkelijke'.

Het hof besloot ook het indertijd gegeven bevel tot uitwijzing van Demjanjuk naar Israel opnieuw te bekijken.

De behandeling van de zaak van de van nazi-oorlogsmisdaden beschuldigde John Demjanjuk verplaatste zich vorige week van een Israelisch naar een Amerikaans hof, in Cincinnati.

Oorzaak is nieuw bewijsmateriaal waaruit zou kunnen blijken dat Demjanjuk in 1986 niet naar Israel had mogen worden uitgewezen. In Israel is de 72-jarige Oekraiense Demjanjuk, tot de dood door de strop veroordeeld wegens zijn rol in het dodenkamp Treblinka, maar hij heeft daartegen beroep aangetekend bij het Israelische Hooggerechtshof, dat binnenkort uitspraak moet doen.

Dat het hof van beroep in Cincinnati zich nu weer over de uitwijzingskwestie buigt, komt door verklaringen van 37 bewakers en burgers uit Treblinka. Zij zeggen dat de beklaagde niet 'Iwan de Verschrikkelijke' is, maar dat dit toen een andere man was, Iwan Martsjenko. Daarnaast zijn er beweringen dat het Amerikaanse ministerie van justitie bewijsmateriaal in de doofpot stopte en het wist van Martsjenko, voordat het Demjanjuk naar Israel uitwees.

Demjanjuk zelf heeft steeds ontkend 'Iwan de Verschrikkelijke' te zijn, de man die in Treblinka de motor van de gaskamers bediende, waarin 870 000 van de zes miljoen joden stierven, die werden omgebracht door toedoen van de nazi's. Hij bestrijdt ook ander materiaal, dat hij op zijn minst bewaker was in een ander kamp dan Treblinka. Het grootste deel van de 37 nieuwe verklaringen kreeg Israel na de ineenstorting van de Sowjet-Unie uit archieven van de vroegere geheime dienst KGB.

Het ministerie van justitie gaf in juni toe dat het 14 jaar geleden materiaal over Martsjenko had, dat Demjanjuk zou hebben kunnen helpen, maar zei ook dat dit de kern niet raakte en er "ruime aanwijzingen zijn voor de conclusie dat Demjanjuk 'Iwan de Verschrikkelijke' is" .

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden