Hof: Van der G. moet vragen beantwoorden

Volkert van der G.Beeld anp

"Hier ben ik. Tot ziens." Met die woorden kan Volkert van der G. niet volstaan als hij zich meldt bij de reclassering. Het hof in Den Haag vindt dat de moordenaar van Pim Fortuyn verplicht is vragen te beantwoorden die inzicht moeten verschaffen in zijn situatie en zijn plannen.

Deze uitspraak van het hof is een nieuw hoofdstuk in de moeizame relatie tussen Van der G. en het Openbaar Ministerie. Het OM dient in de gaten te houden dat Van der G. zich houdt aan de afspraken die zijn gemaakt over zijn voorwaardelijke in vrijheidstelling. Hij werd op 18 juli 2003 veroordeeld tot achttien jaar cel. Op 2 mei 2014 werd hij op voorwaarden in vrijheid gesteld, een proefperiode die loopt tot mei 2020.

Van der G. verzet zich overigens met enig succes tegen de gemaakte afspraken, zo blijkt uit de uitspraak van het hof. Van der G. hoeft zich niet meer te laten begeleiden door een psycholoog. Hij weigert gesprekken met hem te voeren met als verklaring dat hij zich eerder heeft laten behandelen door een psychiater. En die psychiater heeft aan het einde van die gesprekkencyclus laten weten dat verdere behandeling zinloos is. Het hof neemt dat oordeel over en ontslaat Van der G. van de verplichting met een psycholoog te praten.

De moordenaar van Fortuyn probeert duidelijk de contacten met OM en reclassering zo veel mogelijk te mijden. Zo heeft hij geen behoefte om samen met de reclassering en het OM te evalueren hoe hij er voor staat. Dat doen reclassering en OM maar zonder hem. Het is hun werkafspraak, zo redeneert Van der G.. Het hof is het daar niet mee eens. In het belang van zijn reïntegratie in de maatschappij is het wel degelijk van belang dat hij betrokken is bij die evaluatie.

In zijn uitspraak geeft het hof ook aan welke vragen Van der G. dient te beantwoorden. Die vragen worden in het vonnis dan ook nauwkeurig omschreven. Enkele voorbeelden: Vertel eens hoe het met je gaat? Wat heb je de afgelopen drie weken gedaan? En hoe is je contact in je buurt en in je (vrijwilligers)werk verlopen?

Van der G. kan tegen deze uitspraak van het hof nog in cassatie gaan bij de Hoge Raad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden