Hof van cassatie verwerpt doodstraf Morsi

Oud-president Mohamed Morsi in 2015 tijdens zijn proces. Beeld REUTERS
Oud-president Mohamed Morsi in 2015 tijdens zijn proces.Beeld REUTERS

Het hof van cassatie in Caïro heeft vandaag de doodstraf tegen de voormalige president van Egypte Mohamed Morsi verworpen. Het proces tegen de 65-jarige politicus van de Moslim Broederschap moet over, zo bepaalde het hof.

Redactie

Morsi werd in 2012 verkozen als president na de opstanden in 2011. In 2013 werd hij onder leiding van de generaal Abdel Fattah al-Sisi afgezet nadat miljoenen mensen de straat op waren gegaan om zijn aftreden te eisen.

Na zijn afzetting werd Morsi in de gevangenis gezet. Vorig jaar kreeg hij de doodstraf opgelegd omdat hij met de organisaties Hamas en Hezbollah zou hebben samengezworen om een uitbraak van gevangenen begin 2011 te bewerkstelligen. De uitbraak viel samen met de opstand tegen de toenmalige president Mubarak. Er kwamen meer dan 20 duizend gevangenen vrij, onder wie veel Moslimbroeders.

Morsi is lid van de sinds 2013 verboden Moslimbroederschap. Zijn afzetting door het leger en de daarop volgende rechtszaken leidde tot internationale kritiek van landen en mensenrechtenorganisaties. Zo noemde Amnesty International de rechtszaak in 2015 een 'schijnproces'.

Eerder in 2015 kreeg de oud-president ook al 20 jaar gevangenisstraf met dwangarbeid opgelegd omdat hem de dood van meer dan duizend moslimbroeders tijdens protesten in Caïro 2012 werd verweten. Hij was niet direct verantwoordelijk voor hij dood, zei de rechter destijds. Maar hij had het geweld wel aangewakkerd, arrestaties en martelingen in de hand gewerkt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden