Hof stelt proces tegen Taylor twee maanden uit

Het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL) heeft het proces tegen Liberia’s ex-president Charles Taylor uitgesteld.

Taylor, die wordt verdacht van oorlogsmisdaden, moet op 4 juni voorkomen in plaats van 4 april, zoals gepland. Dat heeft het hof besloten omdat Taylors verdediging had geklaagd over tijdgebrek. „De aanklagers hebben vijf jaar gehad om zich voor te bereiden, wij hadden nauwelijks vijf maanden”, voerde Taylors verdediger Karim Khan aan.

Het door de VN opgerichte hof heeft Taylor in 2003 gedaagd voor 17 aanklachten wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Voor de overzichtelijkheid is het aantal aanklachten vorig jaar ingedikt tot elf. Taylor zou de burgeroorlog in buurland Sierra Leone hebben opgestookt, door wapens te leveren in ruil voor diamanten.

Taylors advocaten menen dat ze tot september tijd nodig hebben om alle stukken te lezen. Maar het hof wil het proces tegen Taylor voor eind 2008 afronden, zei de nieuwe hoofdaanklager Stephen Rapp gisteren tijdens zijn eerste personferentie. De Amerikaan is per 1 januari aangesteld door oud-secretaris-generaal Kofi Annan van de VN.

Met een verwijzing naar andere internationale hoven waar processen jaren hebben geduurd, zoals de Milosevic-zaak voor het Joegoslavië-Tribunaal, wees Rapp op de noodzaak tot zelfbeperking bij het SCSL, dat wordt gefinancieerd door vrijwillige bijdragen van VN-leden. Hij bedankte Nederland, de op één na belangrijkste donor. De overige processen worden in Freetown gehouden, de hoofdstad van Sierra Leone.

Rapp vindt het te verdedigen dat Taylors zaak als enige naar Nederland is overgeheveld. Daarmee ’respecteert het hof de leiders van de regio’, die vreesden voor de ’stabiliteit in Liberia en Sierra Leone’ als Taylor in Freetown zou worden berecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden