Hof stelt Don Bosco in het gelijk: leerling moet hoofddoek afdoen

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

Imane Mahssan (15) uit Volendam moet op school haar hoofddoek blijven afdoen. Want van het gerechtshof in Amsterdam mag het katholieke Don Bosco College van zijn leerlingen eisen dat ze niet laten zien dat ze van een ander geloof zijn dan het katholieke.

"We zijn tevreden, maar dit is geen reden om een feestje te vieren", zegt rector Gerard Dekkers over de voor de school positieve uitspraak. "Dit is een principiële zaak die deels over het hoofd van een kind is uitgevochten." Hij gaat ervan uit dat Imane op het vmbo blijft, en dat ze, net als vorig jaar, op school haar hoofddoek afdoet en de lessen blootshoofds volgt. Imane zelf weet dat volgens haar advocaat Jelle Klaas nog niet zeker: "Dit is voor haar een fikse tegenvaller, ze moet de uitspraak nog goed lezen en die even laten bezinken."

Op het Don Bosco College zijn alle leerlingen welkom, maar alleen zichtbare uitingen van het katholieke geloof zijn er toegestaan. De hoofddoek van Imane moest af, maar zij weigerde. Ze kreeg drie weken apart les, daarna besloot ze haar hoofddoek op school af te doen en was ze weer welkom in de klas.

De Commissie Gelijke Behandeling keurde de handelwijze van de school af, maar de rechtbank in Amsterdam stelde de school in het gelijk. Het gerechtshof bevestigt die uitspraak: de katholieke school heeft volgens het hof de vrijheid zo'n kledingvoorschrift te hanteren, omdat die volgens het Don Bosco nodig is om de katholieke identiteit te waarborgen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden