Hof: Staat niet vervolgd voor brand in Catshuis

(Novum) - De Rijksgebouwendienst wordt niet vervolgd vanwege zijn rol bij de brand in het Catshuis in 2004, waarbij een 49-jarige schilder om het leven kwam. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag bepaald, laat FNV Bouw weten. Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder besloten geen vervolging in te stellen. De vakbond was het daar niet mee eens en spande een rechtszaak aan.

"Een teleurstellende uitspraak van het hof, ook al omdat de Haagse rechtbank eerder tot heel andere conclusies kwam", reageert voorzitter Dick van Haaster van FNV Bouw. Het hof vindt dat er onvoldoende bewijs is dat de Rijksgebouwendienst als opdrachtgever op de hoogte is geweest van het gebruik van thinner, een oplosmiddel dat binnenshuis niet mag worden gebruikt. De explosie van dat middel en de brand die erop volgde kostten de schilder zijn leven.

De benedenverdieping van de ambtswoning van de minister-president brandde uit. Het schildersbedrijf dat de werkzaamheden uitvoerde, werd in 2005 veroordeeld voor de brand. Het bedrijf kreeg een boete van vijftienduizend euro, tienduizend euro minder dan het OM had geëist. De rechter stelde dat de Rijksgebouwendienst op de hoogte moet zijn geweest van het gebruik van het illegale middel. Het gebouw was niet verzekerd.

De conclusie dat de dienst op de hoogte was, is volgens het hof niet bewezen. In getuigenverhoren zei één van de betrokken ambtenaren volgens de bond dat 'iedereen geweten moet hebben' dat het verboden middel werd gebruikt. Maar andere getuigen zouden ontkennen dat er over het gebruik van thinner is gesproken of zouden zich dat niet kunnen herinneren.

In de uitspraak wordt de mogelijkheid opengehouden dat later alsnog voldoende bewijs wordt geleverd. In een andere procedure, aangespannen door de weduwe van het slachtoffer, vindt in april opnieuw een getuigenverhoor plaats. Als er dan meer aanwijzingen naar voren komen over betrokkenheid van ambtenaren, start FNV Bouw opnieuw een procedure om de Rijksgebouwendienst vervolgd te krijgen.

Een woordvoerder van het hof kon donderdag geen commentaar geven op de uitspraak. De zaak werd achter gesloten deuren behandeld in een zogeheten artikel twaalf-procedure.

Het Catshuis wordt vooral gebruikt als ontvangst- en vergaderruimte voor staatsbezoeken. Sinds de brand deed het Johan de Witthuis dienst als vervangende ambtswoning. In september vorig jaar is het Haagse Catshuis weer in gebruik als formele ambtswoning van de premier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden