Hof spreekt Zakenman Kouwenhoven vrij

Zakenman Guus Kouwenhoven is vrijgesproken op alle punten. Volgens het OM heeft hij zich onder meer schuldig gemaakt aan illegale wapenhandel met Liberia. Maar het gerechtshof stelt dat daar onvoldoende bewijzen voor zijn.

Het Openbaar Ministerie had twintig jaar cel en een boete van 450.000 euro tegen Kouwenhoven geëist. Voor de rechtbank, in eerste instantie, stelde het OM dat Kouwenhoven twee misdrijven heeft begaan. Hij zou tussen 2001 en 2003 wapens hebben geleverd aan Charles Taylor in Liberia. Dat was in die tijd verboden door de Verenigde Naties vanwege de burgeroorlog in dat gebied. Ook zou Kouwenhoven hebben meegedaan aan de acties van milities in de strijd tussen Guinee en Liberia van het jaar 2000 tot en met 2002.

De rechtbank vond eerder dat dat laatste niet kon worden bewezen, maar veroordeelde de zakenman wel voor illegale wapenhandel. Kouwenhoven kreeg acht jaar cel voor vier illegale transporten.

Zowel het OM als Kouwenhoven ging in hoger beroep. Het OM vroeg daarbij zelf al om vrijspraak van de beschuldiging van (het meedoen aan) oorlogsmisdrijven. Maar eiste voor de illegale wapentransacties een forse celstraf en een grote boete.

Het gerechtshof in Den Haag heeft nu geoordeeld dat er te weinig aanwijzingen zijn dat die illegale leveranties inderdaad hebben plaatsgevonden. Er is geen bewijs op papier van die leveranties, en getuigen spreken elkaar tegen en verklaren soms zelfs over dingen die nooit gebeurd kunnen zijn.

Het gerechtshof is zeer kritisch tegenover het OM. Dat had de getuigenverklaringen beter aan de werkelijkheid moeten toetsen en heeft het onderzoek van de recherche te weinig kritisch bekeken. Het OM had zich actiever moeten opstellen toen advocaten aanvoerden dat er tegenstrijdigheden in de verklaringen van de getuigen zaten, meent het hof. Alle ontlastende informatie waar de verdediging mee kwam, is door het OM vergaand genegeerd, stelt het hof. Zo is de waarheidsvinding ’ernstig tekort gedaan’, vermaant het hof. Het heeft Kouwenhoven daarom, wegens gebrek aan bewijs, op alle punten vrijgesproken.

Het oordeel is een tegenvaller voor het OM. Dat had zich juist voorgenomen oorlogsmisdadigers, zonodig ook als zij buiten de Nederlandse landsgrenzen opereren, hard aan te pakken. De kritiek van het hof op de werkwijze van het OM komt daardoor extra hard aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden