Hof: Rabobank niet vervolgd voor Libor-fraude

null Beeld ANP
Beeld ANP

Rabobank hoeft niet te worden vervolgd vanwege de zogeheten Libor-fraude, zo heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag besloten. Het hof wijst het verzoek tot vervolging af dat een aantal klanten vorig jaar indiende.

Het hof oordeelt dat het voorleggen van de zaak aan een strafrechter geen toegevoegde waarde heeft. Die kan niet veel anders doen dan de bank een boete opleggen, zoals in 2013 al is gebeurd. Van de toenmalige bestuurders kan volgens het hof niet vastgesteld worden of ze 'opzettelijk en uit eigen gewin of ernstig nalatig' hebben gehandeld. Een aantal bij de fraude betrokken medewerkers die niet meer bij de bank werken worden al door buitenlandse autoriteiten vervolgd , terwijl voor medewerkers die nog wel voor Rabobank actief zijn strafvervolging niet mogelijk is op basis van het opgebouwde dossier.

Dit laatste heeft te maken met de internationale samenwerking van opsporingsautoriteiten en toezichthouders, waarbij niet altijd voldaan is aan de wettelijke eisen voor vergaring van bewijsmateriaal. Een nieuw strafrechtelijk onderzoek is volgens het hof niet goed denkbaar, aangezien zoveel gegevens en verklaringen al zijn vastgelegd en in brede kring bekend zijn.

Rabobank betaalde in 2013 al 774 miljoen euro om de kwestie te schikken met toezichthouders in binnen- en buitenland. Het Openbaar Ministerie (OM) deed destijds samen met de Fiod en De Nederlandsche Bank (DNB) onderzoek naar de zaak rond manipulatie van de Libor-rente, een rentetarief dat als leidraad geldt bij de vaststelling van spaar- en hypotheekrentes. In Nederland leverde de zaak de bank een boete op van 70 miljoen euro, die inmiddels is betaald.

De klagers, vertegenwoordigd door advocaat Gerard Spong, maakten bezwaar tegen de manier waarop het OM de zaak heeft afgedaan. Ze hielden bij de manipulatie betrokken medewerkers, leidinggevenden, de raad van bestuur en de bank zelf strafrechtelijk aansprakelijk.

EU-parlement: fraude rentetarieven inperken

Gesjoemel met internationale rentetarieven door banken of andere marktmanipulatie moet tot het verleden behoren, vindt het Europees Parlement (EP). Vandaag stemde het EP in met plannen om belangenverstrengeling te voorkomen bij het vaststellen van zogeheten benchmarks als Libor.

Een benchmark op de financiële markt is een maatstaf waaraan andere producten of diensten worden getoetst. Libor is een centraal rentetarief dat door verscheidene deelnemende banken wordt vastgesteld en dat gebruikt wordt voor het vaststellen van andere rentes bijvoorbeeld voor spaartegoeden en hypotheken.

Het EP wil dat alle mensen die beroepshalve betrokken zijn bij het vaststellen van de benchmarks, zich registreren bij de toezichthouder op de financiële markten (ESMA). Het moet ook duidelijk zijn hoe betrouwbaar de benchmark is. Zo moet het voor consumenten duidelijker worden hoe rentetarieven tot stand komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden