Hof Italië spreekt Andreotti vrij

AMSTERDAM - Ex-premier Giulio Andreotti is gisteravond vrijgesproken van medeplichtigheid aan de moord op de journalist Mino Pecorelli in 1979. Andreotti, de christen-democraat die tussen 1972 en 1992 zeven regeringen leidde, werd ervan verdacht dat hij de opdracht gaf Pecorelli uit de weg te ruimen.

Van onze redactie buitenland

Andreotti werd in 1999 al een keer vrijgesproken, wegens 'gebrek aan bewijs en motieven'. Maar vorig jaar veroordeelde het hof van beroep de 84-jarige 'Mr. Italy' tot 24 jaar cel. Het vonnis zorgde voor veel opschudding. President Ciampi verklaarde dat hij 'bijzonder verontrust' was, premier Berlusconi noemde de uitspraak het werk van 'dwazen'. De voorzitter van beide kamers in het parlement belden Andreotti om hun steun te betuigen.

Andreotti's advocaten vochten de uitspraak aan bij Italiës hoogste rechtbank, het Hof van Cassatie, dat nu heeft geoordeeld dat er te weinig bewijs is tegen Andreotti. De zaak was grotendeels gebaseerd op een getuigenis uit 1993 van Tommaso Buscetta, een van de beroemdste spijtoptanten van de Siciliaanse maffia, die drie jaar geleden in de VS overleed.

Volgens de aanklagers wilde Andreotti Pecorelli, hoofdredacteur van het blad Osservatorio Politico, laten vermoorden omdat deze op het punt stond artikelen te publiceren die Andreotti en zijn partij zouden schaden.

Andreotti heeft steeds volgehouden dat hij het slachtoffer is geworden van de Cosa Nostra, die vergelding wilde voor Andreotti's harde aanpak van de georganiseerde misdaad. Gezien zijn hoge leeftijd, zou Andreotti bij een definitieve veroordeling hoogstens huisarrest hebben gekregen.

Eerder dit jaar werd Andreotti vrijgesproken in een zaak waarin hij beschuldigd was van banden met de maffia in de jaren '80. De rechters zeiden dat 'de onverwoestbare', zoals een van zijn vele andere bijnamen luidt, wel degelijk vrienden had onder maffiosi, maar dat die feiten verjaard waren. Andreotti's advocaten willen hem in die zaak eveneens via het hof van cassatie volledig onschuldig laten verklaren.

Volgens Berlusconi was Andreotti 'veel te intelligent' om zich in te laten met maffiosi. Dat diverse rechters hebben getracht een relatie met de georganiseerde misdaad aan te tonen, is voor Berlusconi een extra aanwijzing dat de rechtsprekende macht in Italië door en door gepolitiseerd is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden