Hof India moet beslissen: is yoga religieus?

Indiase mannen afgelopen juni tijdens een yogakamp in de stad Amritsar. Beeld epa
Indiase mannen afgelopen juni tijdens een yogakamp in de stad Amritsar.Beeld epa

Zijn yoga-oefeningen gewoon gymnastiek of hebben ze ook een religieus gehalte? In India is die vraag plotseling actueel, nu het hooggerechtshof overweegt om yoga verplicht te stellen op alle openbare scholen.

Robin de Wever

Het hof werd aan het denken gezet door een groep liefhebbers die meent dat yoga wonderen doet voor kinderen. De richtlijnen voor het openbaar onderwijs zouden hen gelijk geven. Daarin staat dat yoga 'essentieel' is voor de gezondheid en lichamelijke ontwikkeling.

Verplichte yogalessen zouden slecht nieuws zijn voor veel christelijke en islamitische scholieren. Zij beschouwen de oefeningen als een vorm van oosterse mystiek - kortom: als verkapte afgoderij. Christelijke organisaties zijn sceptisch over het voorstel, meldt de website IndianExpress. In islamitische kring is ook weerstand, al ziet het hoofd van de nationale imamfederatie yoga vooral als een fysieke bezigheid.

'Yoga is de wetenschap van het ademen'
Ook de initiatiefnemers noemen yoga religie-neutraal. De oefeningen zijn 'een pad naar spiritualiteit, vanuit een gezond lichaam en een gezonde geest', vertelt een van hen, advocaat Jagdish Chander Seth, aan IndianExpress. Scholen kunnen yoga wat hem betreft presenteren als 'de wetenschap van het ademen en fysieke houdingen'. Het uitspreken van het 'om' (een heilig woord in hindoeïsme, boeddhisme, sikhisme en jainisme) mogen scholieren achterwege laten.

Als het hof yoga toch bestempelt als een religieuze handeling is dat slecht nieuws voor de initiatiefnemers. India is een seculiere democratie en kan openbare scholen waarschijnlijk niet verplichten om religieuze lessen aan te bieden.

In juli oordeelde een rechtbank in Californië al dat yoga niet religieus is. Ook die zaak draaide om yogalessen op openbare scholen. De oefeningen hebben een religieuze oorsprong, meende de rechtbank. Maar inmiddels is het ook een 'Amerikaans cultureel fenomeen'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden