Hof houdt onderzoek 'Lucia de B.' nog beperkt

ARNHEM (ANP) - Vooralsnog wordt in de nieuwe rechtszaak van Lucia de B. niet alles opnieuw onderzocht. Het gerechtshof in Arnhem heeft donderdag besloten dat wel deskundigen worden gehoord, maar niet over alle tien de levensdelicten waarvoor De B. levenslang heeft gekregen.

Het Openbaar Ministerie (OM) vroeg twee weken geleden om een enorme reeks nieuwe onderzoeken naar de zeven moorden en drie moordpogingen waarvoor De B. is veroordeeld. Het hof gaf echter aan dat het in vier gevallen deskundigen wil ondervragen. Dat zijn onder andere experts die ook voor de adviseur van de Hoge Raad in actie kwamen. Hun conclusies waren reden voor de Hoge Raad de zaak te heropenen.

De onderzoeken die het OM wil laten doen, strekken volgens het hof te ver. Eerst moet gekeken worden of de informatie die in Lucia's inmiddels zeer uitgebreide dossier zit genoeg is om mee aan de slag te gaan. Pas als hieruit of uit de deskundigenverhoren blijkt dat dat niet het geval is, wil het hof uitgebreider onderzoek overwegen.

Onnatuurlijke dood

De deskundigen, onder wie Jan Meulenbelt van het Landelijk Vergiftigingen Informatie Centrum, betwijfelen of baby A. een onnatuurlijke dood is gestorven. Het zou ook kunnen zijn dat ze door uitputting is doodgegaan. De dood van de baby, die diverse aangeboren afwijkingen had, bracht de zaak tegen de Haagse verpleegkundige in september 2001 aan het rollen. Het was ook de zaak waaraan het gerechtshof in Den Haag de veroordeling als het ware ophing.

De rechters van het hof willen van de experts horen of de dood van baby A. en drie andere incidenten gebeurd kunnen zijn zonder tussenkomst van iemand die kwaad in de zin had. Een jongetje kreeg bijvoorbeeld verschillende medicijnen tegelijk voorgeschreven. Het is de vraag of die combinatie wel een veilige was.

Het is nog niet bekend wanneer de volgende zitting in deze zaak is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden