Hof haalt uit in Klimop-zaak

Hoofdrolspelers zwaar gestraft in grootste Nederlandse vastgoedfraudezaak ooit

Het gerechtshof Amsterdam heeft een aantal hoofdrolspelers in de Klimop-vastgoedfraudezaak aanzienlijk zwaarder gestraft dan de rechtbank in 2012. Jan van V., de spil in de grootste vastgoedfraude in de Nederlandse geschiedenis, moet zeven jaar de cel in, in plaats van de vier jaar die de rechtbank hem oplegde.

Bij vijf van de twaalf verdachten die gisteren bij het hof hun uitspraak hoorden, ging de straf omhoog. De verhogingen worden voor een deel verklaard doordat meer delicten bewezen werden beoordeeld. Bovenal klinkt in de hogere straffen door dat de vastgoedwereld omvangrijke schade heeft ondervonden door de fraude die in 2007 aan het licht kwam.

In de kern was het bedrog met het vastgoed redelijk simpel. De twee criminele organisaties waaraan Van V. leiding gaf, verkochten vastgoed tegen een te lage prijs aan een tussenhandelaar waarna het (kantoor)pand tegen de werkelijke marktprijs werd doorverkocht. De winst die deze zogeheten ABC-transacties opleverden, werd onder de deelnemers in de criminele organisatie verdeeld.

De twee grote slachtoffers, Bouwfonds en het pensioenfonds van Philips, claimden destijds een schade van tussen de 200 en 250 miljoen euro. Daarvan hebben ze inmiddels 141 miljoen euro teruggekregen. Bovendien heeft het Openbaar Ministerie tot nu toe 27 miljoen euro binnengehaald. Het gaat om 15 miljoen euro aan boetes en om 12 miljoen euro aan afgepakte opbrengsten. Volgens het OM loopt er nog voor een paar miljoen euro aan procedures.

Hoofdverdachte Jan van V. gaf destijds als directeur van Bouwfonds leiding aan de fraude. Het hof oordeelt dat onder zijn regie voor tientallen miljoenen euro's is verduisterd en vervolgens witgewassen. De andere verdachten werden volgens het hof 'meegetrokken in een wereld waarin zijn normen golden'. Een wereld waar hij zijn verlangen naar status en geld boven de wet stelde, zo vinden de rechters.

Cees H. (voormalig voorzitter van de raad van bestuur van Bouwfonds) kwam met de schrik vrij. Hij is vrijgesproken. Notaris Jan Carel K. werd eerder door de rechtbank voor zijn diensten bij het witwassen nog mild veroordeeld tot vijf maanden cel. Daar maakte het hof gisteren vier jaar van, niet alleen ver boven de oude straf maar ook nog eens fors boven de eis van het OM. Will F., voormalig directeur van het Philips Pensioenfonds, krijgt nu voor onder meer omkoping vijf jaar cel, tegen vier jaar bij de rechtbank. Hij heeft ook zijn werkgever opgelicht, oordeelt het hof.

Een hogere straf, drie jaar cel, was er ook voor Hans van T. De projectontwikkelaar is veroordeeld voor valsheid in geschrifte. Jimmie K., een assurantietussenpersoon, die aanvankelijk wegkwam met een werkstraf, hoorde zestien maanden cel uitspreken voor zijn werk in de criminele organisatie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden