Hof Florida komt vanavond bij elkaar

Het hooggerechtshof van Florida zal, hoogstwaarschijnlijk, komende nacht of morgen beslissen of de Verenigde Staten deze week weten wie de volgende president is. Het hof moet vaststellen of de einduitslag van de stemming in de staat pas mag worden bekendgemaakt als in drie counties alle stemmen met de hand zijn herteld.

Van onze correspondent

Volgens de 'voorlopige einduitslag' heeft Bush nu een voorsprong van 930 stemmen op Gore.

Vanavond om acht uur mogen juristen namens de Democraten en de Republikeinen elk een uur lang de zeven rechters duidelijk maken waarom het hertellen moet doorgaan of waarom de einduitslag los daarvan moet worden bekendgemaakt. Dat laatste had Florida's minister van binnenlandse zaken Katherine Harris zaterdag al willen doen maar het hof verbood het haar. Het is nog niet duidelijk of de rechters kort na het einde van de hoorzitting hun besluit zullen nemen of tot morgen zullen wachten.

Het Bush-kamp heeft gisteren nogmaals getracht via de rechter het stemmen met de hand een halt toe te roepen. Dat gebeurde nadat deze vorm van hertellen in Miami-Dade-county was begonnen. De Republikeinen voeren aan dat er voor het hertellen in Miami-Dade geen goede richtlijnen zijn. Autoriteiten verwachten dat het hertellen in Miami-Dade zeker niet eerder dan 1 december zal zijn voltooid.

'Willekeur' is ook het belangrijkste argument in de publiciteitsoorlog die woordvoerders van George W. Bush zijn begonnen tegen de wijze waarop sinds zaterdag de poststemmen zijn geteld. In Palm Beach zijn honderden biljetten afgekeurd omdat ze niet volgens de regels zijn ingevuld of bijvoorbeeld geen poststempel dragen. De Republikeinen spreken er schande van dat op deze manier militairen - veelal aanhangers van Bush - van het kiesproces worden uitgesloten.

Karen Hughes, woordvoerder van de gouverneur, zegt bovendien bewijs te hebben van fraude bij het hertellen. Er zouden stemmen voor Bush op stapeltjes Gore-stemmen worden gelegd. Daarnaast wordt gekibbeld over de vraag of een stukje papier dat nog iets vastzit aan het ponsgaatje toch als een uitgebracht stem mag worden geteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden