Hof eist transparante aanpak Passagezaak

Liquidatieproces hoeft niet over om verklaringen van kroongetuige

De dikke nevel die het liquidatieproces Passage al jaren kenmerkt, moet snel oplossen, luidt de waarschuwing van het Amsterdamse gerechtshof aan het adres van het Openbaar Ministerie. Het hof eist 'proactief' optreden van het OM in het hoger beroep van Passage. De advocaten-generaal krijgen tien dagen de tijd om helder te maken of er nadere opsporingsonderzoeken lopen, die het belang van het liquidatieproces kunnen raken. En zo ja: tegen wie en met welke inhoudelijke redenen?

Het hof reageerde gisteren op de gevolgen van de overeenkomst die het OM eerder sloot met de nieuwe kroongetuige Fred Ros. De 21 verklaringen die Ros - eerder tot 30 jaar gevangenisstraf veroordeeld - aflegde, worden, evenals alle stukken die betrekking hebben op de deal met hem, aan het toch al zeer omvangrijke dossier toegevoegd.

'Inhoudelijk bezien gaan de verklaringen van Ros over de beschuldigingen waarvoor een aantal verdachten in Passage terecht staat', motiveerde het hof zijn besluit de weg voor het OM voorlopig te effenen. 'De verklaringen zijn dus van belang voor de waarheidsvinding. Passage is een ingewikkelde zaak en de belangen zijn groot. Dat alles betekent dat het OM de plicht heeft die stukken in te brengen.' Het hof wil niet dat de advocaten-generaal op willekeurige momenten verslag doen van ontwikkelingen in de aangekondigde onderzoeken. Volgende week moeten zij aangeven wanneer de resultaten van die onderzoeken bekend zijn. Ook moeten zij vertellen wat mogelijk de gevolgen zijn voor de tenlasteleggingen in de individuele zaken tegen alle verdachten.

Een verzoek van onder meer advocaat Nico Meijering om de zaak terug te wijzen naar de rechtbank, wees het hof af. Meijerings cliënt Dino Soerel sprak kort geleden de vrees uit dat hij met de komst van Ros in het hoger beroep geen eerlijk proces meer krijgt. Het hof wijst er echter op dat het hoger beroep is bedoeld om 'voldoende ruimte te bieden voor herkansing en herstel' aan zowel de verdachten en hun verdediging als aan het OM.

Ros was gisteren aanwezig in de rechtszaal aanwezig. Gezeten in een cabine en vermomd en geschminkt, bleef hij onzichtbaar voor de pers en de medeverdachten. Het OM noemt dat noodzakelijk vanwege de volgens de politie reële dreiging uit de Amsterdamse onderwereld om Ros voorgoed te laten zwijgen.

In zijn kluisverklaringen beschuldigt hij Willem Holleeder, Dino Soerel en Ali A. van betrokkenheid bij liquidaties.

Holleeder niet geplukt

Willem Holleeder (56) hoeft voorlopig niet de bijna 18 miljoen euro aan de staat te betalen, waartoe de rechtbank in Haarlem hem eerder verplichtte. Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde gisteren dat in deze ontnemingszaak een van de rechters een 'ontoelaatbare objectieve schijn van partijdigheid' opriep.

De zaak gaat nu terug naar Haarlem, waar een nieuw team van rechters opnieuw moet oordelen of Holleeder ooit beschikte over de miljoenen die hij zou hebben afgeperst van onder meer zakenman Willem Endstra.

Holleeder niet geplukt

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden