Hof: Defensie vervalste psychiatrisch rapport

Defensie heeft volgens het Haagse gerechtshof de ontslagen maatschappelijk werker Fred Spijkers ten onrechte psychisch gestoord laten verklaren.

In een besloten zitting heeft het hof volgens Spijkers vastgesteld dat ambtenaren van het ministerie van defensie valsheid in geschrifte hebben gepleegd met psychiatrische rapporten over Spijkers. Het hof geeft de staatssecretaris van defensie nu de tijd om met Spijkers te onderhandelen over rehabilitatie en schadevergoeding.

Spijkers (53) raakte 16 jaar geleden in de problemen toen hij, zoals hij zelf zegt, 'weigerde een weduwe voor te liegen over de dood van haar man.' De man, een wapentester, kwam om toen een mijn onverwacht ontplofte. Dat kwam niet door zijn eigen onvoorzichtigheid, maar doordat de mijn niet deugde. Spijkers wist dat en weigerde de weduwe wijs te maken dat het de schuld van haar man was. Sindsdien maakt Defensie Spijkers het leven zuur. Hij werd psychisch gestoord verklaard en verloor zijn baan.

De ombudsman noemde de affaire in april 'onthutsend en onverantwoord'. Ook de weduwe heeft even lang gevochten om de waarheid boven tafel te krijgen.

Spijkers raakte echter verstrikt in allerlei juridische procedures. Zo weigerde hoofdofficier van justitie in Den Haag, Van Gend, zijn zaak voor de rechter te brengen omdat Spijkers ''geen nadeel'' zou hebben ondervonden. Tegen die seponering ging Spijkers in beroep. Het gerechtshof heeft deze week een middenweg gevonden door de staatssecretaris gelegenheid te geven Spijkers uit de problemen te halen. Als dat op niets uitdraait, kan Spijkers alsnog naar het hof terug.

Spijkers noemde de uitspraak gisteren 'schitterend'. Behalve rehabilitatie eist hij ook rechtzetting van het vervalste psychiatrische oordeel over hem. ,,Doordat ze me gek hebben verklaard kan ik geen baan krijgen, geen inschrijving bij het arbeidsbureau, geen lening sluiten en zelfs geen ziektekostenverzekering. Ook sociale uitkeringen lopen vast.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden