Hof deelt Indiase heilige plaats op

Hindoepriesters geven uiting aan hun blijdschap over de uitspraak van het gerechtshof. (FOTO AP) Beeld AP
Hindoepriesters geven uiting aan hun blijdschap over de uitspraak van het gerechtshof. (FOTO AP)Beeld AP

amsterdam – - Een heilige plaats in de Noord-Indiase stad Ayodhya die door hindoes en moslims fel wordt betwist, moet door hen worden gedeeld. Dat heeft een Indiaas gerechtshof bepaald.

Het hof in de stad Lucknow oordeelde dat twee derde deel aan hindoes wordt toegewezen, en een derde deel aan moslims. Na de uitspraak kondigden beide partijen aan naar het hooggerechtshof te stappen.

De kwestie rond het heiligdom in Ayodhya is een van de meest explosieve religieuze conflicten in India. Moslims vereren het terrein in Ayodhya omdat daar de historische Babri-moskee stond. In 1992 werd die echter gesloopt door extremistische hindoes, die Ayodhya beschouwen als de geboorteplaats van hun god Rama. Volgens hen stond op het terrein van de moskee – in 1528 gebouwd door de Mogulkeizer Babur – een tempel.

De verwoesting van de moskee leidde tot een van de grootste uitbarstingen van geweld in de geschiedenis van India. Ongeveer 2000 mensen kwamen om. Sinds die tijd woedt om het bezit van het terrein een verbeten strijd. Hindoes hebben er inmiddels een voorlopig tempeltje ingericht, maar hebben plannen voor een enorme Rama-tempel. Moslims willen de moskee herbouwen.

Door de uitspraak lijken beide partijen hun plannen te moeten bijstellen. Het hof in Lucknow stelde verder dat de exacte verdeling van het terrein van 25 hectare de komende drie maanden wordt bepaald. Tot dan toe mag er niets aan de heilige plaats veranderd worden.

Uit angst voor nieuwe rellen had de Indiase regering geen enkel risico genomen. In totaal werden 200.000 man ordetroepen ingezet, van wie tienduizenden in de deelstaat Uttar Pradesh waar Ayodhya ligt. Ook bij religieuze locaties elders in het land werd uitgebreid gepatrouilleerd.

Premier Singh riep de bevolking op tot kalmte: „Ik doe een beroep op alle geledingen van de maatschappij om vredig en rustig te blijven en respect te tonen voor alle religies in de hoogste traditie van de Indiase cultuur.”

In het algemeen werd door beide partijen beheerst gereageerd op de uitspraak. „We hopen dat alle problemen over kwesties tussen hindoes en moslims op een amicale manier kunnen worden geregeld”, zei Haji Arfat, een leider van een hindoe-fundamentalistische partij.

Zaffaryab Jilani, een van de advocaten van de moslimgemeenschap, zei dat de uitspraak „geen overwinning of nederlaag is” voor een van de partijen. „Het is een stap vooruit. We hopen dat deze kwestie wordt opgelost”, aldus Jilani, die wel toegaf „deels teleurgesteld” te zijn.

Hij stapt nu naar het hooggerechtshof, evenals H.S. Jain, een raadsman van de hindoes: „100 procent van het land behoort tot de hindoes. Waarom zou het verdeeld moeten worden?”. Door de gang naar het hoogste rechtscollege kan een finaal oordeel nog jaren op zich laten wachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden