Hof buigt zich over dubbele moord Baflo

null Beeld anp
Beeld anp

Het gerechtshof in Leeuwarden buigt zich op 23 april over de zaak-Baflo. De rechtbank veroordeelde Alasam S. begin maart tot 28 jaar gevangenisstraf voor onder meer twee keer moord en twee keer poging tot moord in het Groningse dorp. Het Openbaar Ministerie (OM) had levenslang geëist.

Volgens advocaat Mathieu van Linde was S. op de fatale avond van 13 april 2011, toen hij eerst zijn vriendin Renske Hekman de hersens insloeg en kort daarna politieman Dick Haveman doodschoot, 'knetterpsychotisch'. De rechtbank in Groningen oordeelde van niet en kwam daardoor uit op een lange celstraf. Van Linde tekende kort na de uitspraaak hoger beroep aan.

De raadsman vindt de rapportages van het Pieter Baan Centrum, dat had geconcludeerd dat S. op 13 april 2011 volledig toerekeningsvatbaar was, 'niet eenduidig'. Volgens hem kan S., een uitgeprocedeerde asielzoeker uit het Afrikaanse Benin, niet verantwoordelijk worden gehouden voor zijn daden en is de rechtbank te gemakkelijk voorbijgegaan aan diens gemoedstoestand.

De zitting van 23 april is een zogeheten regiezitting, wat vaak gebeurt bij complexe zaken. Dan wordt onder meer besproken of aanvullend onderzoek nodig is. De inhoudelijke behandeling volgt pas later. Een datum daarvoor is nog niet bekend.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden