Hof bevestigt afspraken over postbezorgers

den haag - – Postbedrijf TNT is blij met de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag dat de overheid maatregelen mag nemen om postbedrijven te verplichten meer mensen in vaste dienst te nemen. Dat liet een woordvoerder TNT gisteren weten.

Het gerechtshof bepaalde gisteren dat de staat een zogeheten Maatregel van Bestuur mag opleggen om ervoor te zorgen dat de nieuwe postbedrijven, zoals Sandd en Selektmail, de afspraak nakomen dat op 1 oktober 2012 minimaal 80 procent van de postbezorgers in vaste dienst werkt. Die afspraak staat ook in de cao die de nieuwe postbedrijven en werknemers hebben gesloten.

„Het is een logische uitspraak. De eisen over goede arbeidsvoorwaarden vormden een van de belangrijkste randvoorwaarden bij de liberalisering van de postmarkt”, aldus TNT. „Zonder stok achter de deur van de overheid, blijven onaanvaardbare arbeidsomstandigheden bestaan.”

Postbedrijf Sandd zegt nu al te weten niet te kunnen voldoen aan de eis van de overheid om eind 2012 minstens 80 procent van de bezorgers in vaste dienst te nemen. Volgens bestuursvoorzitter Gert-Jan Morsink bedreigen de eisen van de Staat het voortbestaan van Sandd.

Een woordvoerder van de gezamenlijke nieuwe postbedrijven is minder pessimistisch. „De rechter heeft aangegeven dat onze cao voldoet aan de regels. Wij gaan dan ook verder met het uitvoeren van die afspraken.” Dat betekent volgens de woordvoerder niet dat de overheid eisen kan stellen aan het tempo waarin de postbedrijven medewerkers in vaste dienst nemen. „Volgens de rechter gelden de afspraken uit de cao. Daarin hebben we afgesproken dat we per jaar kijken naar de marktomstandigheden. 80 procent in 2012 is het einddoel, maar uit tussentijdse evaluaties kan blijken dat het doel niet realistisch is.”

Momenteel werkt het overgrote deel van de medewerkers van de nieuwe postbedrijven voor een stukloon. Volgens de woordvoerder is het maar de vraag of die werknemers wel vast in dienst willen. „Veel van onze mensen zijn blij met de flexibiliteit die ze nu hebben.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden