Column

Hoezo wekt de SGP ineens zoveel verontwaardiging?

Elma Drayer

Arme SGP. Doet de partij de laatste jaren zo haar best om salonfähig te zijn, staat de seculiere buitenwereld toch ineens op z'n achterste benen.

Dinsdagmiddag liet lijsttrekker Kees van der Staaij bij RTL-Z weten dat de kans op zwangerschap na verkrachting 'heel klein' is. Dat deed hij terloops, maar interviewer Frits Wester greep hem alert in de kraag. Wat u zegt, zei hij, is 'eigenlijk' wat het Amerikaanse Congreslid Todd Akin zegt. "Gelooft u daar ook in?"

Je zag de partijleider aarzelen, hoorde hem hakkelen. Toen antwoordde hij ferm: "Het is een feit dat het maar heel weinig gebeurt." Waarna hij verklaarde dat de SGP vasthoudt aan het standpunt dat ze 'onder alle omstandigheden' blijft staan 'voor het ongeboren leven'.

Helaas lichtte de lijsttrekker niet toe waar hij zijn kennis omtrent de feminiene vruchtbaarheid vandaan haalde. Vaststaat dat zo'n zeven procent van de verkrachte vrouwen wel degelijk zwanger raakt - het feit is met een paar muisklikken terug te vinden. Of zou de partijleider zeven procent 'heel weinig' vinden?

De uitzending was nog niet voorbij of de verontwaardiging zoemde rond. De ene GroenLinkser twitterde diens opvattingen 'walgelijk' te vinden, de andere noemde ze 'belachelijk', een Amsterdamse VVD-wethouder repte van 'stuitend', een PvdA-Kamerlid van 'schandalig'. En Jetta Klijnsma, tweede op de PvdA-kandidatenlijst, eiste dat Van der Staaij excuses aanbiedt aan 'alle vrouwen in het land'.

Natuurlijk, we zitten midden in verkiezingstijd. Alles wat lijsttrekkers zeggen, kan binnen de kortste keren uitgroeien tot opening Journaal. Maar welbeschouwd is dit relletje behoorlijk curieus. De brave man deed echt niet anders dan de consequenties trekken uit het SGP-verkiezingsprogramma. Daar kun je lezen dat de huidige abortuswet moet 'vervallen' omdat die 'in strijd is met de menselijke waardigheid'. "Een overheid die toestaat dat pril kinderleven (...) wordt gedood, gaat eraan voorbij dat God Zelf de Gever van ieder mensenleven is." En zolang de wet nog van kracht is, moeten er "duidelijke waarborgen komen die werkelijk gericht zijn op de bescherming van ongeboren leven."

Interessant lijkt me de vraag waarom juist het abortusstandpunt van de SGP zoveel woede oproept. Haar standpunt omtrent vrouwenkiesrecht mag immers in de seculiere buitenwereld op nogal wat sympathie rekenen. Als de kwestie weer eens opspeelt, hoor je opiniemakers steevast beweren dat je zulks moet beschouwen als knusse religieuze folklore waar niemand last van heeft. En waar je de partij vooral niet te hard om mag vallen. Hoezo nu dan wel zoveel ophef over de SGP-visie op abortus?

Hoe je het wendt of keert, beide standpunten komen voort uit een wereldbeeld dat doordrenkt is van misogynie. O zeker, de mannenbroeders mogen graag warme woorden wijden aan de bijzondere taak die de Allerhoogste zijn vrouwelijke schepselen heeft toebedeeld - vol semantisch gegoochel met termen als 'gelijkheid' en 'gelijkwaardigheid'. Het is refo-taal voor wat ze werkelijk bedoelen: dat vrouwen geen zeggenschap verdienen - niet in het politieke bedrijf, niet over hun eigen lichaam. Zelfs niet als ze slachtoffer zijn geweest van een afgrijselijk misdrijf.

De SGP kan nog zo hard proberen om salonfähig te zijn, dit is haar ware gezicht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden