Hoezo gaat het goed in Iran? En de vrouwen dan?

Volgens het Iraanse parlementslid Faizah Hasjemi Rafsandjani is er sinds de jaren zeventig veel in Iran bereikt. Zo zou het aantal vrouwelijke studenten op universiteiten de afgelopen twintig jaar zijn opgelopen van 10 naar 52 procent (Trouw, kerkpagina, 21 oktober). Ehsan Kermani doet dergelijke uitlatingen af als propaganda. “Van de 169 soorten opleidingen in Iran zijn er 91 voor vrouwen verboden.”

De euforie rond het feit dat de situatie in Iran aan het veranderen is, is zo groot, dat de schaduwzijde van de machthebbers in Teheran wel eens uit het oog wordt verloren. Westerse regeringen en in hun kielzog sommige media doen er alles aan ons de propaganda uit Iran te doen geloven. Dit vermoedelijk om de door hen gevoerde politiek jegens een van de meest moorddadige regimes van de laatste decennia goed te praten. Zo is er het zogenaamde akkoord van de Engelse regering met de mullahs om de schrijver Rushdi te bevrijden van zijn doodsvonnis. Intussen weet iedereen dat Rushdi niet veiliger is dan vroeger.

Duitsland heeft de laatste jaren geprobeerd om haar relatie met het Iraanse regime te normaliseren, dit ondanks de uitspraak van een Duitse federale rechtbank dat de hoogste Iraanse leiders deel hadden in de moord van vier Iraanse opposanten in Berlijn.

Sinds een jaar is in Iran Khatami aan de macht, die volgens zijn propagandamachine voorstander is van 'discussie tussen de culturen'. Sinds Khatami aan het bewind is, zijn er in Iran echter vier mensen gestenigd, hebben 250 executies plaatsgevonden en zijn in het buitenland 26 aanslagen tegen de Iraanse oppositie gepleegd.

Natuurlijk legt ook het Iraanse parlementslid Faezah Hasjemi Rafsandjani, die deze week in Nederland is vanwege de opening van het nieuwe Islaminstituut, er de nadruk op hoe goed het gaat in Iran.

Om te reizen of een paspoort aan te vragen, moeten Iraanse vrouwen echter schriftelijke toestemming hebben van hun man of hun volwassen zoon. Zou mevrouw Hasjemi die toestemming ook van haar man hebben gekregen?

De apartheid in de gezondheidszorg dreigt een catastrofe te worden voor Iraanse vrouwen. De eis van aparte ziekenhuizen en aparte vrouwelijke artsen voor vrouwen zou praktisch alle vrouwen uitsluiten van medisch zorg. En dan praat men nog niet over hoe dat in afgelegen gebieden moet.

Er wordt gesproken over toelaten van vrouwen in stadions om worstelwedstrijden te bekijken en over de mogelijkheid dat vrouwen in parken, uit het zicht van mannen, mogen fietsen, maar tegelijkertijd is er ook sprake van het invoeren van apartheid bij het openbaar vervoer en in de sport. Van de 169 soorten opleidingen in Iran zijn er 91 voor vrouwen verboden. De huidige, zogenaamd 'gematigde' president van Iran, heeft pas geleden gezegd: 'Eén van de belangrijkste fouten in het Westen is de emancipatie van vrouwen. Hierdoor is het gezinsleven uit elkaar gerukt. Thuis blijven betekent niet dat men vrouwen niet serieus neemt. Het huishouden weerhoudt hen er niet van om het lot van het eigen volk te bepalen.''

De positie van vrouwen in Iran, het schenden van mensenrechten door de Iraanse regering en het gebrek aan vrijheid van meningsuiting en religie in dat land rechtvaardigen de intensivering van westerse contacten met het regime niet.

De verschillen tussen de 'cultuur' van de mullahs en Nederlandse cultuur is veel te groot. De cultuur van de mullahs in tegenstelling van de Iraanse cultuur is barbaars en middeleeuws. Nederland moet haar rug recht houden. Als nieuw lid van veiligheidsraad moet Nederland juist initiatieven ondernemen om het regime te isoleren. Tienduizenden mannen en vrouwen hebben hun leven gegeven om het Iraanse regime te bestrijden. Ze zijn bij honderden tegelijk geëxecuteerd. Miljoenen zijn het land gevlucht om hun leven te redden. Het is Nederland niet waardig de handen van moordenaars te drukken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden