Hoeveel zou Weekend aan Guillermo betalen?

Welk bedrag heeft Jorge Guillermo, nog steeds de echtgenoot van prinses Christina, van de uitgever van roddelblad Weekend gekregen als genoegdoening voor een hem onwelgevallige publikatie in dat blad?

Het werd gisteren, tijdens het kort geding in Amsterdam dat Guillermo tegen de uitgever had aangespannen, onder tafel geschoven. In eerste instantie leek met het uitbetalen van het overeengekomen bedrag en een opmerkelijke rectificatie de kwestie uit de wereld te zijn.

Weekend moest erkennen een onbetrouwbare bron te hebben aangeboord: Jorge zou zijn leven níét gaan delen met een bevriende priester. Guillermo eiste genoegdoening. Weekend liet het niet op een kort geding aankomen. De forse eisen van Guillermo werden ingewilligd. Afgesproken werd de zaak uit de publiciteit te houden en het bedrag dat hij als schadevergoeding zou krijgen niet te noemen.

Vorige week werd het artikel gerectificeerd. Dat gebeurde dusdanig dat Jorge Guillermo alsnog naar de rechter stapte. Hij is boos omdat de rectificatie niet zoals overeengekomen in de inhoudsopgave werd vermeld en de verwijzing naar de rectificatie op de voorpagina door het gebruik van een blauwe steunkleur niet opvalt.

In de advertenties waarmee Weekend in de dagbladen zijn waren aanprijst, zou de rectificatie niet leesbaar zijn geweest. Vandaar dat Guillermo nu een nieuwe rectificatie wil plus een aanvullende schadevergoeding van zesduizend gulden.

Weekend erkent dat inderdaad van de rectificatie geen gewag is gemaakt in de inhoudsopgave en bood Guillermo daarvoor behalve schriftelijke verontschuldigingen nog eens duizend gulden aan. De raadsman van Weekend, mr. R. Le Poole, vroeg gisteren behandeling van de zaak achter gesloten deuren, om te voorkomen dat het bedrag bekend wordt dat eerder aan Guillermo is betaald. De rechtbankpresident vond dat onzin. Geen van de partijen hoefde dat bedrag immers in de mond te nemen. Alle betrokkenen weten waarom het gaat.

De raadsvrouwe van Guillermo mr. E. van Hilten kwam gisteren met nieuwe eisen. Bij een tweede rectificatie wil zij nu ook een foto van haar cliënt op de voorpagina. Voor de opmerking van Le Poole dat in de eerste rectificatie op de voorpagina zelfs een groter lettertype is gebruikt dan overeengekomen en als extraatje boven de eigenlijke recticatie een kleurenkop is geplaatst was Van Hilten ongevoelig.

“Er is sprake van een tekortkoming. De toch al precaire situatie van mijn cliënt is door dit artikel alleen maar moeilijker geworden. Vandaar dat Guillermo er groot belang bij heeft dat zoveel mogelijk mensen de rectificatie onder ogen krijgen”, aldus Van Hilten. Donderdag doet de rechtbank uitspraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden