Weblog
Hoeveel zijn de Eon-kolencentrales nog waard?
Het is een, mag ik grote woorden gebruiken?, historische week. Het besluit van Eon, een van de energiereuzen van Europa, om zich vanaf 2016 geleidelijk aan te ontdoen van alle grijze stroomcentrales en helemaal voor groen te gaan, kan bijna niet anders dan een historische mijlpaal worden.
Ik was van plan nog door te gaan op mijn (zinloze) batterijen voor zonne-energie, maar dat houdt u tegoed. Dit keer een beslommering die me ook al tijden op mijn nek zit. Over kolencentrales en aanverwant grijs goed.
Een van de theorieën over de stap van Eon die u de afgelopen dagen hebt kunnen lezen, is dat de grijze-stroomcentrales straks bij een beursgang onverkoopbaar blijken en dat Eon dan zijn hand zal ophouden bij de Duitse regering. Want ja, de stroom van die centrales blijft nog wel even nodig. Zo snel gaat de omslag naar een duurzame energiewereld nou ook weer niet.
Vanwege het laatste denk ik dat ze niet geheel onverkoopbaar zullen zijn. Maar de waarde zal veel lager blijken dan waarvoor ze bijvoorbeeld twee jaar geleden in de boeken stonden. Zelfs de nieuwste centrales, zoals op de Tweede Maasvlakte, 'zouden nu niet meer gebouwd worden', zo liet Eon als eens weten. Die zijn hun geld dus nu al niet meer waard.
Geen lang leven
Als dat nu al het geval is, hoe zal het dan over tien jaar zijn, en daarna? Want wat we met vrij grote zekerheid kunnen voorspellen is dat zonne-energie, dat de afgelopen jaren al drastisch goedkoper is geworden, nog eens de helft of meer in prijs gaat dalen. En windmolens leveren nu al goedkope stroom en ook daar is de prijs nog dalende.
Dat houdt in dat kolencentrales e.d. over een paar jaar niet meer kunnen concurreren met groene stroombronnen. Nieuwe centrales bouwen wordt dan economisch onhaalbaar, althans zonder subsidie die het onrendabele deel afdekt, en bestaande centrales worden gaandeweg afgeschakeld.
Energiecentrales worden voor termijnen van twintig tot dertig jaar gebouwd. Maar welke bank of belegger wil de centrales nog op die basis financieren als ze over tien jaar, of eerder, al uit de markt worden gedrukt door groene stroom? Een alternatief is de peperdure centrales in tien in plaats van dertig jaar af te schrijven, maar dat maakt de stroom die ze leveren weer veel te duur. Nú je verlies nemen door versneld af te schrijven op je centrales, zoals de afgelopen jaren door onder meer ook Vattenfall is gedaan, lijkt nog de beste optie.
Bellen met Hennie
Kortom: ik denk dat Eon grote moeite zal hebben om in 2016 zijn centrales voor een 'redelijke' prijs aan beleggers te slijten. Schrale troost voor Eon: andere energiereuzen die het groene Eon-voorbeeld later willen volgen, kunnen alleen nog maar hopen dat Hennie van der Most van Wunderland Kalkar (het oude Kernwasser Wunderland) wat in hun centrales ziet.