Hoeveel procent van de EU is bedekt met bos?

Met ruim een half miljard inwoners is de EU een dicht bevolkt gebied.Beeld thinkstock

Wat denkt u, bestaat het landoppervlak van de Europese Unie voor 20, 30 of 40 procent uit bos? Het juiste antwoord is 40, zo blijkt uit cijfers die Eurostat vandaag naar buiten bracht. Steden, spoorwegen en wegen nemen ongeveer 5 procent in van het totale landoppervlak.

Het onderzoek naar het landgebruik is het grootste in zijn soort. De informatie werd door 750 veldonderzoekers in 27 lidstaten op 270.000 locaties verzameld. Foto's van alle onderzochte plaatsen zijn opgenomen in de statistische atlas op de website van Eurostat. Alleen het kersverse EU-lid Kroatië is niet in het onderzoek opgenomen.

Nederland (11 procent) heeft na Finland (16 procent) en Zweden (12 procent) relatief het grootste wateroppervlak in de EU. Verder bestaat ons land voor 23 procent uit akkergrond, 38 procent grasweides, 13 procent bos, 12 procent stedelijke bebouwing, 2 procent struikgewas en 1 procent kale grond.

Het oppervlak van Zweden (76 procent), Finland (72), Estland (61), Slovenië (60) en Letland (56) is opvallend bosrijk. Daarentegen is de grond van Malta (33 procent), België (13), Luxemburg en Nederland (beide 12 procent) het vaakst bebouwd met steden, wegen en spoor.

Het EU-land met relatief de meeste akkerbouwgrond is Denemarken (49 procent), gevolgd door de Oost-Europese staten Hongarije (47), Roemenië (36), Tsjechië en Polen (beide 34 procent). De grootste oppervlakte aan grasland tref je in Ierland (67 procent) en het Verenigd Koninkrijk (40), met de landen van de Benelux: Nederland (38), Luxemburg (37) en België (32).


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden