TV-Recensie

Hoeveel levert liveshow 'Jij & ik' eigenlijk op?

Dance coach Shaker is geëmotioneerd in Uganda Beeld Maaike Bos

War Child kon 3701 kinderen, of 170 basisschoolklassen extra helpen na ‘Jij & ik’ woensdag, meldde presentatrice Tooske Ragas opgewekt in deze EO-show-meets-‘Idols’.

In anderhalf uur namen zes koppels van ouder en kind het zingend en dansend tegen elkaar op. Ontwapenend om te zien hoe vaders en dochters met elkaar kunnen zingen. Ook in andere combinaties spatten de liefde, warmte en veiligheid er vanaf. De ontroerende verhalen van oorlogskinderen in vluchtelingenkampen kwamen daarna goed aan natuurlijk. Wel klonk de smeekbede om ‘friend’ te worden van War Child iets te vaak, en was het wedstrijdelement wat misplaatst. Een goed gevoel past niet in een afvalrace.

Opbrengst

Ik ging eens rekenen. Eén kind uit Syrië, Zuid-Soedan of ander oorlogsgebied leren omgaan met angst en verdriet, één kind psychische begeleiding geven en ‘inhaalonderwijs’ - dat kost acht euro per maand. Tooske wilde eigenlijk vijfduizend kinderen helpen (vorig jaar waren het er 5879), maar de teller bleef dus steken op 3701. Keer acht euro maakt 29.608 euro. “Blijf bellen hè, en tot volgend jaar”, haastten Tooske en medepresentator Marco Borsato zich te zeggen. Gisteren meldde de EO dat uiteindelijk 4378 kinderen hulp krijgen. Dat is ruim 35.000 euro op 684.000 kijkers.

Ik denk altijd dat zo’n show minstens een miljoen moet opleveren, of ben ik nu zuur en sceptisch? Die show kost zelf ook wat. Een Idols-achtige studio met over het publiek zwevende camera’s. Zangcoaching van aanvankelijk twintig duo’s. Een hele webserie in de aanloop naar de liveshow waarin de masterclasses van kinderen en ouders werden gevolgd.

Angela Groothuizen gaf les in zang, Victor Reinier in performance en Shaker in dans; deze Nicholas Singer is bekend als danscoach in ‘So you think you can dance’ en ‘Dream school’. Dat soort BN’ers doet niet alles voor niets (maar dit wel?).

Hmm, een rondje follow the money is nu misschien niet het eerste waaraan je moet denken. War Child kwam waardevol in beeld. Als die kinderen met de ‘oorlog nog in hun hoofd’ en de angst nog om hun verbeten lipjes een beetje ontspanning en zelfvertrouwen vinden dankzij War Child-programma’s, gun je ze dat.

Contrast

Het Syrische meisje Lulu (9) leeft in een onveilige wijk in Beiroet en heeft haar vader al drie jaar niet gezien, die in Zweden asiel zoekt. Op het podium staat ondertussen winnares Stella (10) met haar vader te stralen. “Ik kan me niet voorstellen dat ik zonder mijn vader zou moeten leven”, zegt ze.

Het contrast tussen pech en geluk kwam vaker scherp over. Ballerina Michaela DePrince liet met een gloedvolle dans zien hoe zij de oorlog in Sierra Leone en het vernederende weeshuis te boven was gekomen, en haar droom wist waar te maken. Shaker vertelde dat hij als zesjarig jochie met zijn moeder Liberia was ontvlucht. Toen hij op een War Child-reis naar Oeganda met de getraumatiseerde Joshua (12) sprak, werd hij kwaad en verdrietig tegelijk. “Dit had mijn verhaal kunnen zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden