Hoeveel kan Gül verdragen aan beledigingen?

Koningin Beatrix houdt een toespraak tijdens het staatsbanket met president Gül en zijn vrouw. Beeld epa
Koningin Beatrix houdt een toespraak tijdens het staatsbanket met president Gül en zijn vrouw.Beeld epa

"Ik zie geen klippen", zegt minister Uri Rosenthal. "Nederland heeft er geen last van, want de relatie met Turkije is hecht".

Teun Lagas

De minister van buitenlandse zaken is luttele minuten eerder in de arena van het parlement opnieuw geconfronteerd met beledigende taal van een PVV-Kamerlid over de Turkse president Abdullah Gül. 'Sultan Gül van Constantinopel, sneerde PVV-woorvoerder Wim Kortenoeven gisteren over de man die op staatsbezoek is in Nederland en die vandaag langskomt in het Torentje van premier Rutte.

De hoop in de Nederlandse delegatie is dat ook Rutte na de ontmoeting met Gül nog steeds geen klippen ziet opdoemen. Dat de Turkse president net als het Nederlandse minderheidskabinet wil koersen op 'verdieping van de politieke en economische relatie', zoals Rosenthal dat uitdrukt.

Hoeveel beledigingen van gedoogpartij PVV kunnen president Gül in Den Haag en premier Erdogan, thuis in Ankara, van zich af laten glijden zonder dat het effect krijgt op de oude vriendschapsbanden en de goede handelsbetrekkingen die volgens de rekenmeesters nog verder kunnen groeien?

Bij de Polen en de Roemenen leek er aanvankelijk in de diplomatie ook weinig aan de hand, toen het PVV-meldpunt voor overlast van 'Midden- en Oosteuropeanen' de lucht in werd geslingerd. Inmiddels in de barre praktijk klagen Nederlandse exporteurs en een scheepsbouwer wel degelijk over ingezakte contacten met zakenpartners in die twee landen.

Ook Rutte zal vandaag Gül uitleggen dat een Nederlands Kamerlid, gedoogpartner of niet, nu eenmaal vrijheid van meningsuiting heeft. En dat de rechter in het verleden Geert Wilders heeft vrijgesproken van groepsbelediging en aanzetten tot haat. Zodat de Nederlandse regering Gül juridisch gezien moeilijk gelijk kan geven, wanneer de president in een interview met Nederlandse kranten meent dat de PVV-leider een extremist is die 'de basis legt voor etnisch-religieuze discriminatie'.

Rosenthal hield gisteren vol dat in de eerste gesprekken van het staatsbezoek de Turken de kwestie-Wilders wel op tafel legden, maar er ook weer niet tot in detail over hoefden te spreken. Ook het CDA-Kamerlid Ormel bemerkte in zijn ontmoeting met Turkse collega-parlementariërs geen broeierige sfeer. Ormel vindt het PVV-taalgebruik over de huidige Turkse leiders beneden peil. Maar, zegt hij: "Het heeft meer effect op ons land, dan op de relatie Nederland-Turkije".

Andere Kamerleden, zoals PvdA'er Timmermans, hoorden wel opmerkingen van hun Turkse lunchpartners. Die vroegen zich vooral af waarom de PVV'ers zich tijdens dit staatsbezoek niet laten zien bij de gezamenlijke borrels, etentjes en vergaderingen. Waarom neemt de Nederlandse regering zo weinig afstand van de PVV houding jegens Turkije?, klaagt Timmermans bovendien.

De PVV'ers houden zich dus afzijdig van het staatsbezoek dat zij niet wensten. Zodat de opmerkingen van Wilders over president Gül - 'Christen-pester, Koerden-mepper en Hamas-vriend'- in de lucht blijven hangen. Premier Rutte moet vandaag bewijzen dat die ruis op de lijn niet heeft geleid tot echte schade in de betrekkingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden