Hoeveel ex-moslims zijn er eigenlijk?

Het eerste comité van ex-moslims is opgericht door Ehsan Jami. Vandaag presenteert zich een tweede, soortgelijke groep. „We staan op de agenda. De beweging wordt steeds groter”, zegt Jami’s tweede man Damon Golriz.

Het comité van ex-moslims van Ehsan Jami is bedolven onder de aandacht, maar heeft vooralsnog veel minder aanhang dan tegenstanders. Zelfs onder ex-moslims.

Jami vroeg aandacht voor de vrijheid van godsdienst, de vrijwilligheid in een god te geloven en bracht het gevaar voor afvallige moslims ter sprake. Hij stak zijn nek uit, werd beschimpt, geslagen en voelt zich – hoewel omgeven door beveiliging – opgejaagd wild. Helemaal nu ook lotgenoten hem in de rug lijken aan te vallen.

Een dag voordat Jami in Den Haag de Europese Verklaring van Tolerantie tekent, „op de symbolische dag van 11 september om een vuist te maken tegen terreur en intolerantie van radicale moslims”, presenteert een andere groep ex-moslims zich in een Amsterdamse moskee. De net als Jami uit Iran afkomstige Behnam Taebi zegt het belangrijk te vinden een tegengeluid te laten horen „Wij komen op voor het recht om zonder problemen van elke religie, ook de islam, afstand te kunnen nemen. Maar Jami gebruikt dat recht om moslims categorisch te beledigen en te stigmatiseren door ze als gewelddadig en terroristisch af te schilderen”, zo luidt de kritiek van Taebi.

In de politieke jungle van intriges en combines lieten Jami’s partijgenoten van de PvdA hem keihard vallen en bleek Wilders een nieuwe vriend. Er ontstaat een wirwar van nieuwe comité’s, van steunverklaringen en afvallige afvalligen. „We staan op de agenda. En de beweging wordt steeds groter”, zegt Damon Golriz, tweede man achter Jami.

De beweging wordt groter, maar morgen is Jami – omgeven door bodyguards – de enige vertegenwoordiger van het veelbesproken maar nog nauwelijks aangehangen comité ex-moslims. De tweede man Golriz laat verstek gaan, „uit solidariteit met al die mensen die het met ons eens zijn, maar die zich niet durven te melden.”

Maar hoe groot (of klein) is die anonieme achterban? De ex-moslims kregen vrachten publiciteit en worden gesteund door tal van prominenten die vandaag met hun steunverklaring naar buiten treden („Ruim zeventig: intellectuelen en politici, van Wilders tot en met Marijnissen”), maar vooralsnog telt hun splintercomité dus slechts twee namen. „Het gaat niet om namen, het gaat niet om ons. Het gaat om de beweging. En om de boodschap”, zegt Golriz.

Er is kritiek op Jami, van alle kanten. Desondanks heeft hij een discussie aangezwengeld, zo erkende de gematigde ex-moslima Loubna Berrada vorige week in Trouw. Zij was samen met Jami initiatiefneemster van het comité, maar haakte af nadat hij de profeet schoffeerde en daarmee velen beledigde. „Het zou zo geweldig zijn als nog honderd mensen zich in dit debat zouden mengen. Dan mogen meningen botsen, als er maar van binnenuit discussie komt. Ehsan Jami heeft wat dat betreft ook een heel duidelijke rol in het debat,” zei Berrada.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden