Hoeveel de euro heeft gekost, blijft onduidelijk in PVV-rapport

PVV-leider Geert Wilders en voorzitter van Lombard Street Research Charles Dumas tijdens de presentatie van de resultaten van het onderzoek naar wat de gevolgen zijn als Nederland uit de eurozone stapt. © ANP Beeld anp

Met het rapport over de kosten van de euro heeft PVV-leider Geert Wilders een mening gekocht, beweren critici. Een mening die niet verrassend is voor het eurosceptische Lombard Street Research. Het meest opvallende aan het rapport is dat de Britse onderzoekers niet kunnen kwantificeren hoeveel welvaart Nederland heeft ingeleverd door de invoering van de euro.

Lombard spreekt van een 'aanzienlijk welvaartsverlies', een conclusie die zij trekken door de ontwikkeling van Nederland af te zetten tegen die van niet euro-landen als Zwitserland en Zweden. De economische groei in die landen was hoger, net als de werkgelegenheid. Ook was de inflatie minder en hielden de landen beter hun begroting in de hand.

De Nederlandse economie groeide de afgelopen 10 jaar met 1,25 procent per jaar, tegenover 3 procent in de 20 jaar daarvoor. In Zweden en Zwitserland bedroeg de groei de afgelopen 10 jaar respectievelijk 2,25 en 1,75 procent. Had Nederland dezelfde economische ontwikkeling doorgemaakt als Zweden en Zwitserland, dan zou elke Nederlander nu 2700 euro per jaar rijker zijn.

Er is maar een verklaring voor de tegenvallende Nederlandse prestaties, stellen de onderzoekers. De euro. "Verkwistende investeringen en hardnekkige tekorten van de Zuid-Europese landen doen samen met de voortdurende afhankelijkheid vrezen voor een stressvolle toekomst'', aldus het rapport.

Als Nederland uit de euro stapt, kost dat volgens Lombard ruim 50 miljard euro. Econoom Arnoud Boot zet zijn vraagtekens bij dat bedrag. Volgens hem zijn de kosten van herinvoering van de gulden niet te berekenen, ook niet door Lombard.

Veel bijval voor het rapport, kreeg Wilders niet. Minister Jan Kees de Jager van Financiën heeft al vele rapporten over de euro voorbij zien komen. "Uit al deze onderzoeken blijkt dat de kosten door anderen veel hoger geschat worden. Vandaar dat het kabinet in zal blijven zetten op stabiliteit in de eurozone."

Economen op Twitter laten niets heel van het rapport. "De onderbouwing in het Lombardrapport voor kosten/opbrengsten van unilateraal vertrek van NL is uiterst mager, zeg maar nihil", twittert financieel commentator Peter Verhaar. EU-correspondent van het FD, Martin Visser, neemt het rapport na twee bladzijden al niet meer serieus. "Lombard heeft het in paragraaf 1 al over 'de mislukte eenheidsmunt'. Lekker objectief." Econoom Mathijs Bouman verbaast zich er over dat Lombard het welvaartsverlies niet kwantificeert. "Maar daar was de hele exercitie toch om te doen?"

VVD-Kamerlid Mark Harbers heeft begrip voor de guldennostalgie, "maar dit is niet de oplossing. Bij een terugkeer naar de gulden vrees ik voor een groot effect op onze export." De vergelijking met Zwitserland vind hij dan ook geen gelukkige. "Je hoeft maar naar Zwitserland te kijken om te zien hoe zwaar je eigen munt wordt."

Volgens Harbers wekt het rapport de indruk dat Nederland met de gulden niet meer zou moeten bijdragen aan de oplossingen in Griekenland. "Dat is niet juist. Ook Denemarken en het Verenigd Koninkrijk dragen nu bij. Het is verder moeilijk voor te stellen dat als je uit de eurozone stapt je niet ook uit de Europese Unie gaat. Dan gelden er nog allerlei andere verplichtingen en zetten we onze grote Europese afzetmarkt op het spel.''

CDA-Kamerlid Elly Blanksma vindt het "op zich niet verwonderlijk dat een eurosceptisch Brits onderzoeksbureau tot deze conclusie komt. Nederland is geen eiland en de tijd heeft niet stilgestaan. We zijn onderdeel van Europa. De euro maakt ons een economische wereldspeler van formaat en brengt ons veel welvaart. Teruggaan naar de gulden zou hier een streep door zetten.''

Voor Wilders is het zo klaar als een klontje. "De euro heeft ons welvaart, economische groei en koopkracht gekost.'' Hij roept partijen als de PvdA, GroenLinks, D66 en de VVD op om net als in 2005 een referendum mogelijk te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden