Hoeveel blessuretijd heeft Sepp Blatter nog?

Sepp Blatter Beeld reuters
Sepp BlatterBeeld reuters

Sepp Blatter speelt zijn laatste minuten. De hoogste baas van de mondiale voetbalorganisatie Fifa zit in wat kan worden beschouwd de blessuretijd. Van de grond af aan een nieuwe organisatie opbouwen, is de laatste opdracht die hij zichzelf heeft gegeven. Of hij daar ook maar enigszins aan toe komt, is maar zeer de vraag. Er is een gerede kans dat hij gedwongen wordt het veld, eerder dan hij heeft gepland, te verlaten.

Heeft de FBI als doel de Fifa op te schonen?
Nee, de handelwijze van de FBI is gebaseerd op de norm dat je eerlijk handel drijft en dat bij aanbestedingen de beste aanbieder wint. In dit geval gaat het om steekpenningen in de wereld van lucratieve media- en marketingrechten. Dat de corruptie bij de Fifa plaatsvindt, geeft de delicten een hoog profiel en de verdachten meer dan de gebruikelijke aandacht die er normaal is voor fraudeurs. Maar tot de kerntaken van de FBI hoort het kuisen van internationale organisaties zeker niet.

Is, nu Blatter de handdoek in de ring heeft gegooid, een spoedig herstel van de Fifa te verwachten?
Nee, Blatter was hooguit een symbool van de cultuur bij de organisatie. De FBI spreekt over een voorgeschiedenis van 24 jaar corruptie en die historie poets je niet zomaar uit. Was het maar zo dat het alleen om geld ging, zoals vaak bij corruptie wordt gedacht. Geldstromen laten zich makkelijk controleren, een geestesgesteldheid is veel moeilijker bij te stellen. Uit promotieonderzoek van Madelijne Gorsira (Vrije Universiteit) blijkt dat bovenal de behoefte aan aanzien een van de drijvende krachten achter corruptie is. Naast financieel gewin spelen ook spanning, invloed en loopbaan een rol. Mensen met wat wordt genoemd 'hoge egoïstische waarden' - vrij vertaald de mate waarin mensen het beste met zichzelf voor hebben - zijn gevoeliger voor corruptie. Die groep zal in groten getale bij de Fifa aanwezig zijn. Dat ze veelal sliepen en vergaderden in vijfsterrenhotels is niet meer dan een verschijnsel dat past bij die hoge egoïstische waarden.

Loopt de Zwitser Sepp Blatter het risico ook opgepakt en uitgeleverd te worden aan de Verenigde Staten?
De kans dat hij ook met het strafrecht te maken krijgt, is zeker aanwezig. In ieder geval zal hij als getuige worden gehoord in vrijwel alle zaken waarbij Fifa-bestuurders betrokken zijn. Als hij zelf geen steekpenningen heeft aangenomen, kan hem mogelijk worden verweten dat hij bewust de andere kant op keek toen de 'Rolexen op de nachtkastjes' werden gelegd. Op het lijstje van de FBI-verdachten zal hij niet voorkomen. Mocht de Zwitser worden gehoord als verdachte dan zal dat in Zwitserland zijn, het land waar het hoofdkantoor van de Fifa staat.

Hoe komt het dat op de lijst van verdachten van de FBI alleen personen uit de VS en Latijns-Amerika staan?
De delicten waarvan ze verdacht worden - het aannemen of betalen van steekpenningen - zijn gekoppeld aan de vestigingsplaats van voetbalfederatie Concacaf. Het hoofdkantoor van dat lid van de Fifa staat in de VS en ook de andere verdachten opereerden vanuit bedrijven in bijvoorbeeld Florida.

Waar hangt dat van af?
Zes door de Amerikaanse FBI als verdachte aangemerkte personen zijn gisteren van een zogeheten Red Notice voorzien. Dat betekent simpelweg dat Interpol aan de landen waar ze verblijven heeft gevraagd ze op te pakken en uit te leveren aan de VS. Het gaat behalve om de voormalige vicevoorzitter Warner (72) uit Trinidad en voormalig voorzitter van de Zuid-Amerikaanse Conmebol Leoz (86) uit Paraguay om drie Argentijnen: Alejandro Burzaco (50) en Hugo Jinkis (70) en diens zoon Mariano (40). Zij zouden meer dan 100 miljoen dollar hebben betaald voor de rechten van voetbaltoernooien. De vierde is José Margulies (75), topman van een Braziliaans mediabedrijf. Als deze verdachten, of de acht anderen aan het praten slaan, kan het snel afgelopen zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden