Hoes twijfelt over harde lijn tegen coffeeshops

Wietaanpak ligt gevoelig in gemeenteraad Maastricht

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht laat uitzoeken of hij kan stoppen met het aanpakken van coffeeshops. Juristen buigen zich daar nu over. "Afhankelijk daarvan moeten we een besluit nemen", zegt Hoes. De gemeenteraad heeft moeite met het politieoptreden tegen de wietwinkels. "Ik volg primair de regering en het OM, maar ik moet ook rekening houden met hoe dit in de stad valt", stelt Hoes.

De Maastrichtse shops overtreden sinds 5 mei de regel dat alleen ingezetenen van Nederland wiet mogen kopen. In veel andere steden wordt die regel niet gehandhaafd, maar in Maastricht tot dusver wel. Bij drie coffeeshops heeft de politie invallen gedaan. Acht medewerkers komen op 12 juni voor de rechter. "Ik wil niet dat die zaken voor de rechter straks niets meer waard zijn, als ik vandaag stop met controleren", zegt Hoes. Daarom laat hij zijn juristen kijken naar de risico's van een koersverandering. Hij wil niet vooruitlopen op de uitkomst. "Iedere dag is de situatie weer anders."

Minister Opstelten van veiligheid en justitie (VVD) heeft burgemeester Hoes niet van zijn aarzeling af kunnen brengen. De minister gaf zijn partijgenoot Hoes gisteren een pluim voor de strenge aanpak, en zegde per direct extra agenten toe aan Maastricht. "Het is een open regeling, afhankelijk van wat we nodig hebben", zegt Hoes. "De ene week kan dat vijf man zijn, de andere week vijftien." De burgemeester is blij, want hij had onvoldoende capaciteit om zowel de coffeeshops als de drugsrunners op straat aan te pakken. "Maar mijn dilemma blijft dat ik in de gemeenteraad geen volledig draagvlak heb", stelt Hoes.

De straatdealers zien ondertussen met lede ogen aan hoe hun klanten weer de coffeeshops binnenstappen, en stellen zich steeds agressiever op. "Ik ben vorige week door een jongen die stijf stond van de coke met een mes bedreigd", zegt Marc Josemans, voorzitter van de vereniging van coffeeshops in de stad. "Van collega's hoor ik dat ze worden bespuugd, dat er met scooters op hen wordt ingereden, of dat ze worden bedreigd bij de viskraam, in het bijzijn van hun familie. Ze vinden dat wij hen het brood uit de mond stoten. En dat is ook precies wat we proberen te doen." De coffeeshops hebben tien beveiligers ingehuurd om de coffeeshops te beschermen en om de klanten van straathandelaren aan te spreken. Bij de drie shops die gesloten zijn, staan portiers om klanten naar andere coffeeshops in de stad te verwijzen.

Hoes probeert nu te 'polderen' met de shops. Hij hoopt dat zij bereid zijn een definitieve beslissing van de rechter af te wachten, en voorlopig stoppen met het toelaten van buitenlanders. "Dat zou de makkelijkste oplossing zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden