Hoes had coffeeshop niet mogen sluiten

Burgemeester Onno Hoes Beeld anp
Burgemeester Onno HoesBeeld anp

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht had coffeeshop Easy Going vorig jaar niet mogen sluiten toen de gemeente de coffeeshop had betrapt op het binnenlaten van buitenlanders. Hoes heeft dat besluit onvoldoende gemotiveerd. Hij had moeten aantonen waarom een minder vergaande maatregel niet mogelijk zou zijn. De rechtbank in Maastricht oordeelde dat donderdag in een zaak die eigenaar Marc Josemans van Easy Going had aangespannen tegen de sluiting.

Redactie

Easy Going stapte vorig jaar naar de rechter toen Hoes na invoering van de wietpas in mei de coffeeshop sloot. Eigenaar Marc Josemans liet toen weten het verplicht weren van buitenlanders discriminatie te vinden.

De rechtbank vindt dat Hoes had moeten uitleggen waarom alle buitenlanders geweerd moeten worden. In dit verband verwijst de rechtbank naar een protocol van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Moet je alle buitenlanders uit coffeeshops weren om een kleine groep overlastgevers te weren, of zijn ook minder vergaande maatregelen mogelijk? Dat had Hoes volgens de rechtbank onder verwijzing naar het EVRM moeten uitleggen.

Bovendien vindt de rechtbank dat de overheid geen verplichting mag opleggen aan een coffeeshop om voortaan besloten te zijn, zoals is gebeurd na invoering van de wietpas op 1 mei vorig jaar. De rechtbank meent ook dat het bij beleidsregels opleggen van verplichtingen aan burgers niet is toegestaan.

Marc Josemans toonde zich verheugd na de uitspraak. 'Daarmee is duidelijk dat coffeeshops geen besloten clubs hoeven te zijn en dat we niet kunnen worden verplicht om te discrimineren', vindt Josemans. Burgemeester Hoes daarentegen blijft bij het weren van buitenlanders uit de coffeeshops, liet hij in een eerste reactie weten. Hij denkt binnenkort met een goede motivering hiervan te kunnen komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden